Изложба, посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище Петър

...
Изложба, посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище Петър
Коментари Харесай

Редят изложба в Чипровци, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба, отдадена на 400-годишнината от основаването на Основно учебно заведение " Петър Парчевич " в Чипровци, ще бъде открита на 29 март. Експозицията " 400 години огънят на знанието " ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани произведения на двама актьори - Владислав Чавдаров, който живее в близкото до Чипровци село Железна, и Марио Бондоков от Брегово. 
" Идеята на изложбата е да се покаже, че през годините хората в Чипровци са държали на познанието и са подкрепяли учебното дело в града ", изясни Владислав Чавдаров. Той е някогашен ученик на Основно учебно заведение " Петър Парчевич ", там учи до осми клас, а преди няколко години се завръща, само че към този момент като преподавател по изобразително изкуство.
" На първо място изложбата ни е по случай юбилея на учебното заведение в Чипровци, което тази година навършва 400 години и тъкмо по тази причина искахме да използваме момента, с цел да подкрепим самия празник и да покажем, че през дългите интервали на времето хората са имали предпочитание да запазят знанията, да ги предават на децата си, тъй като е имало много разнообразни моменти в историята на Чипровци, имало е сложни моменти, в които хората се е налагало да напущат, по-късно да се връщат и по тази причина да покажем, че може да е едно хубаво и мощно място ", сподели още той.
" Изложбата ще включва разнородни картини - работа с акварел, с въглен, бои, цифрови рисунки, направени на компютър ", изясни Владислав Чавдаров. Собственият си жанр той дефинира като разнороден.
" За да не се лимитирам единствено с един, по тази причина споделям, че ще има произведения с акварелни бол, единствено с туш или сангин, което е тип въглен, и на платна, което е класическият вид, с хубави акрилни бои. Но основно да съставляват учебното дело, познанието и труда на хората. Защото през годините не постоянно е имало учебни здания и се е преподавало даже в частните къщи на хората - по тази причина споделям, че е бил дълъг и сложен интервал, в който хората въпреки всичко са съумели да образоват децата си ", добави Чавдаров.
Това не е първата галерия, която Владислав Чавдаров показва - зад тила си има още две изложи, още веднъж взаимно с Марио Бондоков, с които ги събира следването - срещат се до момента в който учат изобразяване в благоевградския университет " Неофит Рилски ".
В изложбата Марио Бондоков ще взе участие с няколко произведения - цифрови рисунки. 
Изложбата ще бъде открита на 29 март от 16 ч. в централната експозиционна зала на Историческия музей в Чипровци.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР