Изложба, подредена в зала Георги Баев на Културен център Морско

...
Изложба, подредена в зала Георги Баев на Културен център Морско
Коментари Харесай

Украински деца показаха мечтите си в изложба

Изложба, подредена в зала „ Георги Баев ” на Културен център „ Морско казино ” сложи финалните линии на следващия арт план на художничката Юлия Красовска в Бургас. Той е озаглавен,,Мечтите на децата от Украйна “ и е в поддръжка на децата на украински фамилии, намерили леговище в България.

Проектът е скъпа част от цялостната политика за подкрепяне на бежанците от войната в Украйна, тъй като е ориентиран към най-уязвимата група – децата.

В изложбата са подредени рисунките на повече от 50 деца от Киев, Ирпен, Буча, Харков, Кировград, Днепр, Одеса, Мариупол, Запорожие и Николаев, изразяващи техните усещания от градовете Бургас, Несебър и Созопол, както и от забавни български традиции и празници.

„ Децата желаят мир, успокоение, сигурност, желаят да се върнат в дома си, където всичко е познато и родно, толкоз благо до сърцето. Но не всеки има към този момент този дом, тези деца видяха лицето на гибелта. Затова рисунките се трансфораха в отражение на тяхното прекарване.Целта на плана беше със силата на изкуството да се върнат фантазиите им, тъй че слънцето, усмихнатите баща и мама, морето, да се появят още веднъж в творбите на момчета и девойки. България е страна на положителни, откровени и сърдечни хора, една от първите, която отвори другарските си обятия към украинците, бягащи от войната ”, показа Юлия Красовска при разкриване на изложбата и насочи признателност към жителите на България и Бургас за отзивчивостта и предоставения заслон.

„ В тези тежки времена през днешния ден ние чухме думата „ благодаря ” – на България, на жителите на Бургас. Радостното е, че ние съумяваме да помогнем на украинците, които са тук, да се приспособяват към метода на живот дружно с българите и към всичко, което се прави за децата. За тях към този момент има курсове за проучване на български език, в доста детски градини се отвориха места за децата на бежанци от войната. Това не е еднократен жест, това се прави непрекъснато Тук в действителност има среда, в която те могат да се развиват и да стартират живота си както би трябвало. Те ще решат дали България да бъде тяхна татковина или ще се върнат в Украйна. Въпросът е те да бъдат щастливи ”, съобщи при откриването на изложбата почетният консул на Украйна Димитър Караненов. От своя страна той също се обърна към Юлия Красовска с думи на признателност за идеята, на която се е посветила.

Децата от украинската общественост в Бургас не престават да получават особено внимание с разнообразни начинания, които им основават наслада. Много доброволци се включват в организацията им, в това число и с дарения. Към безплатните курсове по български език, в който са обхванати над 30 деца и обезпечената психическа и педагогическа поддръжка, в това число образование в учебни заведения и детски градини, се прибавят заниманията по ползи, както и театрални представления и концерти. След благотворителните концерти на 15 май в Бургас и Китен предстоят още такива начинания в цялата област.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР