Изложба от картини на едни от най-известните български художници -

...
Изложба от картини на едни от най-известните български художници -
Коментари Харесай

Изложба с картини на прочути български художници се открива в Париж

Изложба от картини на едни от най-известните български художници - Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Димитър Казаков - Нерон и Георги Божилов - Слона, се открива довечера в Българския културен институт в Париж. Платната са от сбирката на Министерството на външните работи и на българското посолство във Франция.

Кураторът на изложбата Надежда Джакова съобщи за „ Хоризонт “, че огромна част от картините са рисувани от художниците по време на пребиваването им в Париж.

" Това са творби, които включват едни от най-известните наши художници и това е една представителна сбирка, която стартира да прави българската страна през 60-те години. Акцентът в изложбата е произведение на Златьо Бояджиев „ Две сватби “, която е основана по време на пребиваването му в посолството. Той е там през 1970 година и прави цикъла „ Сезони - пролет, лято, есен, зима “, както и тази огромна комбинация „ Две сватби “. Те са особено основани за пространството на заседателните зали на първия етаж на постройката на посолството ", изясни тя.

Поводът за изложбата през днешния ден в Париж е навършването на 140 години от установяването на дипломатически връзки сред Франция и България. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР