Изложба на шевиците от четири български региона ще представи Регионалният

...
Изложба на шевиците от четири български региона ще представи Регионалният
Коментари Харесай

Шевиците на четири региона представят в Смолян

Изложба на шевиците от четири български района ще показа Регионалният исторически музей „ Стою Шишков “ в Смолян на 10 януари . Тя е именувана " По шевиците ще ги познаете ", проведена е в границите на програмата „ На 100 км от Европейската столица на културата Пловдив#Заедно “.
Експозицията включва представителна извадка от фондовете на четири музея –Регионалните исторически музеи в Смолян, Шумен, Бургас и Регионален етнографски музей – Пловдив. Тя отразява другите типове везбени украси с техните районни етнографски характерности. Експонирани са както единични шевици, по този начин и цели детайли от обичайна национална носия – ризи, престилки, кърпи за глава.
Както е известно, в шевиците едно време са били втъкавани дори и кодове за родова принадлежност. Такива данни има да вземем за пример за родопските села Ерма река и Старцево. Различните родове втъкавали разнообразни геометрични знаци в престилките, които носели дамите от семейството. Шевиците давали информация дори за фамилния статус на дамата.
А втъканите елементи били опция за хората да разпознават роднините си от женски пол във времето, когато те ходели забулени. Така ергените можели да разпознават момите, които са им родственици, надлежно да се оттеглен, в случай че дамата е фамилна.
Етнографският фонд на музея в Шумен има богата сбирка от шевици освен от Шуменския край, само че и от други етнографски региони на страната. Началото на събирателната активност е сложено още през 30-те година на ХХ в. Открояват се месалните шевици от Провадийско. Месалите са кърпи, които се слагат на омъжени дами при специфичен ритуал, изпълняван в някои села.
Етнографският музей в Пловдив демонстрира част от богатата сбирка шевици, постъпили като подаяние от госпожа Елена Тодорова – известна майсторка-везбарка, преди няколко години.
Характерните везбени претекстове за рупската, загорската и тронкската етнографски групи показва Етнографският музей в Бургас.
Музеят в Смолян също способства за колоритната експозиция. В Родопите шевиците са неизменим детайл от украсата на някои сватбени обредни кърпи. Квадратни или правоъгълни по форма, те са предопределени за завиване на разменяните сред годеници и младоженци блага, за покриване ръцете на младоженката и като поводник при извеждането ѝ от бащиния дом. Интерес провокира и обредната сватбена кърпа, наречена ръченик.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР