Изложба на съвременно изкуство от Румъния гостува в Художествена галерия

...
Изложба на съвременно изкуство от Румъния гостува в Художествена галерия
Коментари Харесай

Румънски художници представят тематична изложба в Монтана

Изложба на модерно изкуство от Румъния гостува в Художествена изложба „ Кирил Петров “ – Монтана. Кураторът на изложбата Дан Труица от Букурещ е подбрал създатели, работещи в региона на живописта, рисунката и текстила. Те интерпретират по друг метод тематиката за птицата, полета и свободата.
Изложбата под надпис „ Пеликанът “ ще остане в залата на ул. „ Цар Борис ІІІ” № 19 до 21 март.
„ Дан Гелелету, Аурелия Матей и Йоана Енеску показват с живописни композиции, включващи пеликани. Птиците в картините на Андана Калинеску и Елена Отилиа участват алегорично. При някои създатели – Кристина Ангелеску и Петронела Тома, се следи по-декоративен метод на живописване. Владимир Паун се показва с 4 пана релефна живопис, внушаващи драматизъм. Платното на Ема Жабо основава чувството за лекост и шир. Живописните произведения на Адриан Гарбис съставляват абстракции, създаващи илюзията за придвижване и динамичност.
Творбите, изпълнени в техниката на текстила, са от трима създатели. Едита Кокуба се показва с две пана с приятна цветова естетика, а Сибил Мермезе – с релефно пано и 3 композиции в квадрат”, разяснява Николай Пенков – организатор в художествената изложба.
Той напомня, че кураторът Дан Троица за трета поредна година показва креативните търсения на актуалните създатели от Румъния в изложба “Кирил Петров„.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР