Изложба на проф. Вихрони Попнеделев представя непознатия Китай, предаде репортер

...
Изложба на проф. Вихрони Попнеделев представя непознатия Китай, предаде репортер
Коментари Харесай

Вихрони Попнеделев с изложба за Ханджоу и уважението към природата

Изложба на проф. Вихрони Попнеделев показва непознатия Китай, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Изложбата в изложба „ Контраст “ е плод на няколкократни пребивавания на художника в азиатската страна. Пред БГНЕС Попнеделев съобщи, че до момента три пъти е посещавал Китай.

На фотографията: Вихрони Попнеделев и Аксиния Джурова
„ Казват, че провинция Ханджоу е най-красивата и най-богатата. Огромен град към езеро, извънредно красиво ”, спомня си художникът.

Попнеделев показа, че къщите в китайската провинция му припомнят доста на древен Пловдив. „ Виждаш едно голямо почитание към природата, което тя може да даде като конфигурация. Всеки случай аз бях доста впечатлен. Нощно време, този зелен Ханджоу става атрактивно осветен. Всички танцуват, разнообразни музики – едни щастливи хора “, отбелязва професорът от Националната художествена академия.

„ В картините може да видите познатия Вихрони с контрастното комбиниране на цветове до монохромното отражение на природата в едно селце, непокътнато както е било през VII век. Там, в това село стартира магията за Китай, даже на човек като мен, който гледа с друго око на тази просвета “, описа за БГНЕС проф. Аксиния Джурова.

Без непотребна повествователност, само че и без прикриване на съответния сюжет, в картините му е усетена: хармонията на всекидневието в отразените води на постройките и в безлюдните тесни улички на непокътнатото от VII век село Син Ие, в притихналия след дъжда, обзет във влажна зной парк в Ханджоу, в дантелено нежните преплетени стъбла на лилиите в езерото, във ветрилото от есенни цветове в планините, в човешкия поток по тесните улици в китайските мегаполиси, в сгъстения наследник полумрак на нощния им живот.

Този път Вихрони не е бързал в прекарването. Оставил го е да улегне, да проникне и стане част от него. Той е и прочут, и друг, по-притихнал и отвън крясъка на нашето всекидневие, притихнал в загатна на магията Китай.

Различната културна и обществена еднаквост сред Китай и нас се оказа ползотворно предизвикателство, довело до утешение на ироничния скепсис на Вихрони и до серия пленителни пейзажи, споделя критикът в своя етюд във връзка изложбата. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР