Изложба Изкуството на маската откриха във фоайето на Общинския комплекс

...
Изложба Изкуството на маската откриха във фоайето на Общинския комплекс
Коментари Харесай

Изложба Изкуството на маската откриха в Перник

Изложба " Изкуството на маската " откриха във фоайето на Общинския комплекс " Дворец на културата " в Перник.

Инициативата се извършва по план за трансгранично съдействие сред България и Сърбия под наименованието " Съхраняване и разпространение на нематериалното културно завещание ". Водещ сътрудник е фондация " Нишвил " от гр. Ниш, а представител от българска страна е Сдружение с нестопанска цел (СНЦ) " Локално завещание " - Перник.

Събитието откри заместник-кметът на Перник Стефан Кръстев. В експозицията могат да бъдат видени дванадесет сурвакарски маски от скотски пера и кожи, основани от майсторите Петър Божков и Димитър Пенев от селата Гигинци (община Брезник) и Витановци (община Перник).

Идеята на изложбата е да показа традицията " Сурова " и актуалните ѝ носители в лицето на сурвакарите. Маските са направени за почти седмица в специфична работилница, проведена за задачите на плана. Към експонатите има и банери, съдържащи богат снимков и информативен материал за обичая " Сурова " и вписването му в Представителния лист на нематериалното културно завещание на човечеството на ЮНЕСКО.

Изложбата " Изкуството на маската " ще може да бъде прегледана до началото на Международния фестивал на маскарадните игри " Сурва ". Организаторите от Сдружение с нестопанска цел " Локално завещание " ще показват направените маски и в гостуваща галерия - част от програмата на Международния джаз фестивал " Нишвил " в Сърбия през август. 
На по-късен стадий ще се мисли и за вид експонатите да бъдат показани пред аудитория от прилежащите общини в район Перник, както и за даряването им на бъдещия музей на маската, който Община Перник възнамерява да построи в миньорския град.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР