Изложба и дискусия за самиздат и дисидентската литература отвъд Желязната

...
Изложба и дискусия за самиздат и дисидентската литература отвъд Желязната
Коментари Харесай

Изложба и дискусия за самиздат литература ще има днес на Литературния фестивал

Изложба и полемика за самиздат и дисидентската литература оттатък Желязната завеса ще има през днешния ден на литературния фестивал. Събитията са измежду акцентите в спомагателната стратегия на фестивала, който показва 60 български писатели и 12 задгранични създатели от Вишеградските страни.

Изложбата е из персоналната сбирка на Петър Поспихал - дълготраен дипломат на република Чехия у нас и един от най-младите съратници на чешкия отстъпник и след това - президент Вацлав Хавел. Тя демонстрира самиздатска литература от Чехословакия и Полша и ще бъде съпроводена от полемика за креативната мощ на дисидентската литература със основателите на българските списания " Глас " и " Мост " - Владимир Левчев и Едвин Сугарев и професорите Миглена Николчина, Пламен Дойнов и Михаил Неделчев като модератор. Началото е в 15 ч. на 4 етаж.

На фестивала може да бъде забелязана и галерия на модерни български илюстратори. " Поколението Милениум – илюстратори " е подредена в Мраморното предверие и подбрана от художничката Милена Радева, която работи на свободна процедура с създатели и издатели от Съединени американски щати, Канада, Австралия, Норвегия, Англия, Сингапур и има над 80 илюстрирани книги в целия свят.

В петък, 15 декември, ще бъдат връчени годишните награди за книгоиздаване на Асоциация " Българска книга " - " Златен лъв ". Много от събитията на фестивала тази година са ориентирани и към създатели и издатели - да вземем за пример полемиката за самопубликуването на книги в събота, на която сполучливи самопубликуващи се български създатели ще споделят своето ноу-хау. В събота фестивалът предлага и кинопрограма с късометражни филми от страните на Вишеградската четворка - от 19 до 20.30 ч. на сцената на Мраморно предверие.

В неделя от 14 ч. критици и книжни блогъри, измежду които Амелия Личева, Михаела Петрова и Калояна Славова ще дискутират кои са книгите на 2017 година Фестивалът ще приключи с концерт на уличния стихотворец и рапър Стругаре в ДНК от 21 ч. Всеки ден на фестивала стартира с детска стратегия, а цялостната стратегия на главното меню - срещите сред български и задгранични писатели - може да бъде открита на неговия уебсайт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР