Изложба 70 години професионален балет в Стара Загора“ откриха днес

...
Изложба 70 години професионален балет в Стара Загора“ откриха днес
Коментари Харесай

Изложба за 70-годишнината на професионалния балет  в Стара Загора  

Изложба „ 70 години професионален балет в Стара Загора “ откриха през днешния ден на алея „ Стара Загора “ в парк „ Пети октомври “ в Града на липите, оповестяват от пресцентъра на общинската администраци. В 30-те платна на експозицията са подбрани колажни снимки, които  показват развиването на професионалния балет в града, където е образувана първата извънстолична професионална балетна натрупа в България. 

Акцент в изложбата е подложен върху възхода на балетната натрупа през последните няколко години - от 2016 до 2020 година, в които тя претърпява самобитно възобновление. В момента в  балетния състав на Държавна опера - Стара Загора работят 55 души от близо 20 страни.

„ На мен се падна достойнството да открия една галерия, която носи знак за напъните и труда на доста хора. Гражданите на Стара Загора са решили преди 95 години в града да има опера, а преди 70 са надградили това свое дело като са основали професионална балетна натрупа. Така Стара Загора става друг град, става важен и различим както в България, по този начин и по света “, описа шефът на Старозагорската опера Огнян Драганов. Той благодари на управлението на Община Стара Загора за неизменимата поддръжка и предложения всички жители и посетители на града на летни оперни вечери под мотото „ Свеж въздух за изкуството “.

На откриването поддръжката на локалната администрация към културната институция изрази мресорният заместник-кмет Милена Желева и пожела на балетната натрупа да продължава да твори, да се развива и да основава хубост. “Очакваме ви през идващите месеци, с цел да се любуваме на превъзходни балетни спектакли “, добави Желева. 

Цветя в символ на почитание бяха поднесени на художествения началник на балета Силвия Томова. Откриването на изложбата навън почетоха заместител регионалният шеф Красимир Червилов, шефът на Регионалния исторически музей Петър Калчев, началникът на общинския отдел „ Култура “ Диана Атанасова, 

Снежана Дескова, солистка и прима балерина на балетната натрупа на Държавна опера - Стара Загора, още от 1958-а и към този момент 40 години управлява основаната от нея балетна школа при Народно читалище „ Родина “ и почетен жител на Стара Загора, сегашни и някогашни балетни актьори. 
Изложбата може да бъде прегледана до 1 септември.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР