Изложба 120 години Софийски арсенал“ в НМЗХПрез 2018г. се навършват

...
Изложба 120 години Софийски арсенал“ в НМЗХПрез 2018г. се навършват
Коментари Харесай

Изложба „120 години Софийски арсенал“ в НМЗХ

Изложба „ 120 години Софийски боеприпас “ в НМЗХ
През 2018г. се навършват 120 години от построяването на Комплекс „ Софийски боеприпас “.

НМ „ Земята и хората “ отбелязва тази годишнина с постерна галерия, проследяваща другите трансформации на Комплекса през годините. Изложбата ще бъде открита от 10 ч. и ще може да се види до 18 ч. в неделния ден.

За малко повече от век постройките на Софийски Арсенал претърпяват голям брой превъплъщения. Били са работилници за ремонт и произвеждане на муниции, трапезария и гимнастически салон на Школата за запасни офицери, цехове на Държавната печатница, музейно пространство.

Развитието на Комплекса, от основаването му в края на 19 век до през днешния ден е обвързвано с няколко стадия от историята на София – първичното индустриално развиване на Столицата, годините на войни и съсипия, интервали на промяна на политическите режими.

Част от постройките на Арсенала са разрушени през 1985г., само че оживелите са реконструирани и превърнати в музеи. Това са днешният Национален музей „ Земята и хората “, Музеят за модерно изкуство, Музеят на националното помиряване (някогашният Мемориал „ Гарнизонно стрелбище “).

Изложбата е отдадена на Европейските дни на наследството и Европейската година на културното завещание. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР