Излизането от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и

...
Излизането от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: Европа трябва да влезе във функциите си на договаряща се страна и със САЩ, и с Русия по ДРСМО

Излизането от Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват слага по напрежения цялата система за мир и непоклатимост в Европа, съобщи на конференция Ивайло Калфин, член на Националния съвет на Политическа партия АБВ.

„ Проблемът е, че това е единият от двата контракта, подписани преди рухването на Берлинската стена – през 1987 година е подписан Договорът за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват на деяние, който основава някаква сигурност в Европа. Това значи, че и Съединени американски щати, и Русия поемат задължения и отговорности за неразработка и неразполагане на сходни оръжия. Когато този контракт бъде преустановен, остава действието на още един, който изтича през 2021 година След което връзките в областта на сигурността в Европа остават без никакъв контракт. Ако не се случи друго нещо, можем да чакаме създаване на много модерни оръжия, а сходни оръжия се основават, с цел да се употребяват или най-малкото, с цел да се разполагат и да се следва политиката, която беше присъща за времето на Студената война – всеки натрупа военни арсенали, с цел да откаже съперника да натисне копчето. Без сходни контракти, можем да чакаме нова конкуренция във въоръжаването и напън “.

Ивайло Калфин уточни, че Политическа партия АБВ предлага на държавното управление да почисти позицията си във връзка с този Договор и да изиска Европа да влезе във функционалностите си на сътрудник и договаряща се страна и със Съединени американски щати, и с Русия, нещо, което до този миг не се случва. Неизбежно е отводите от Договора да доведат до ново разполагане на нови ракети в Европа, включително, и с нуклеарно оръжие. Въпросът е изключително значим за нас, тъй като до момента България в никакъв случай не е разполагала непознати ракети на своя територия, сподели още Калфин.

„ Разпадането на международно-правната основа за възпиране от развиване на конкуренцията във въоръжаването не чертае блестящи вероятности, изключително за страна като България, която е адресат на сигурност. Защото ние си плащаме за своята сигурност. И всичко това значи ориентиране на огромна част от националния приход към непознати стопански системи и повишаване на напрежението и несигурността в страната. Това е българският взор към този проблем. Би следвало най-малкото да се контракти неразполагане на сходни оръжия на територията на Европа. Трябва да се обхване целият размер на оръжия, които могат да застрашат сигурността в Европа и това да е регламентирано с ново съглашение. Трябва да се потърси и по-широко присъединяване на страни отвън Европа, които да се включат в един подобен общ контракт “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР