Излизането на Великобритания от Европейския съюз променя баланса на силите

...
Излизането на Великобритания от Европейския съюз променя баланса на силите
Коментари Харесай

Вече ни липсвате: Какво значи Брекзит за политическите съюзи в ЕС

Излизането на Англия от Европейския съюз трансформира салдото на силите в Европа, блокът остава без една от двете си огромни военни сили и един от главните вносители в бюджета си. Англия беше открит покровител на свободната търговия, тесните връзки със Съединени американски щати и строгата политика на наказания против Русия, написа " Ройтерс ".

Отбрана, сигурност, външни връзки

Англия и Франция, двете страни от Европейски Съюз, които са непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, дълго време бяха водещите военни сили на блока. Англия също така беше единственият член на блока в групата за шерване на разследваща информация " Пет очи ", което ѝ даваше фаворизиран достъп до активността на американските шпиони. За да овладее вредата от излизането на Англия, Европейски Съюз желае да резервира тесни връзки в региона на сигурността и защитата с Лондон в бъдеще.

Оттеглянето на обичайния бранител на трансатлантическите връзки ще укрепи гласа на Париж, който има по-големи упоритости за интеграцията на европейската защита.

Русия

Англия беше основен покровител на глобите против Русия поради Украйна, като най-важните стопански наказателни ограничения са в действие до края на юли. Други " ястреби " по отношение на Русия като Швеция, Полша и балтийските страни ще бъдат отслабени в полемиките с сътрудниците си от страни като Италия, Унгария и Кипър, които желаят да възобновят бизнес връзките с Москва.

Икономически демократизъм и търговия

Англия и Европейски Съюз ще се озоват в обособени търговски диалози със Съединени американски щати и Китай.

В рамките на Европейски Съюз лобистите за свободна търговия ще бъдат отслабени, оставяйки Холандия отпред на групата, включваща Ирландия, Швеция, Дания и други по-малки страни.

С наклоняването на Германия повече към обичайния френски модел на мощна държавна роля Англия ще липсва в полемиките за индустриалната политика, изследването на задграничните вложения, държавната помощ за индустрията.

Макрон на шофьорското място

Без Англия френско-германският " мотор " на съюза ще стане по-голям. Но поради че канцлерът Ангела Меркел наближава края на дългия си мандат, френският президент Еманюел Макрон може да получи по-силен глас по европейските въпроси.

Макрон желае да реформира Европейски Съюз и да задълбочи интеграцията. Това обаче може да докара до раздор с по-новите източни членки като Полша, която смяташе евроскептична Англия за съдружник.

Източните членки желаят да се конкурират в границите на Европейски Съюз посредством по-ниски цени и отхвърлят френските оферти за хармонизиране на повече правила. Те утвърждават разширението на блока към Балканите, против което е Макрон, и мощно поддържат НАТО като отбрана против Русия, до момента в който Макрон счита, че алиансът е в " мозъчна гибел ".

Бюджетът на Европейски Съюз

Европейски Съюз навлиза в интервал на дейни пазарлъци за бюджета за 2021 - 2027 година, а излизането на Англия оставя огромна дупка. Други чисти вносители не желаят да заплащат повече, до момента в който бенефициентите не желаят да се откажат от европейската помощ.

Еврозоната

Англия до момента беше най-голямата страна от Европейски Съюз отвън еврозоната, което значи, че останалите осем огромни страни, запазили националните си валути, губят значим съдружник, когато ползите им се разграничават от тези на страните, употребяващи еврото.

Всичко, което би трябвало да знаете за: След Брекзит (442)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР