Излизането на Великобритания от Европейския съюз е в безпорядък, след

...
Излизането на Великобритания от Европейския съюз е в безпорядък, след
Коментари Харесай

Брекзит в колапс: Тереза Мей е под натиск да договори по-мек развод

Излизането на Англия от Европейския съюз е в хаос, откакто неуспехът на тактиката за брекзит на премиера Тереза Мей ускори натиска върху нея от съпернически фракции за овакантяване без договорка, нови избори или договаряне на доста по-мек бракоразвод с Европейски Съюз. Това пишат Кайли Маклелан и Гай Фолкънбридж от Ройтерс.

След една от най-бурните седмици в английската политика от референдума през 2016 година, към момента няма изясненост за това по какъв начин, по кое време и дали въобще Англия в миналото ще напусне блока, към който се причисли преди 46 години.

Третото проваляне на договорката на Мей за овакантяване на Европейски Съюз, след обещанието на премиера да се отдръпна при утвърждение, остави един от най-слабите водачи от едно потомство да се бори с рисковата рецесия към брекзит – най-важната стъпка на Англия от Втората международна война.

Камарата на общините ще гласоподава през днешния ден за разнообразни разновидности на развода, а Мей може да направи финален опит за пробутване на договорката си в Народното събрание на следващия ден.

Снимка: EPA

„ Не разполагаме с идеални разновидности за деяние и има много положителни причини против всеки един от тях сега, само че все ще би трябвало да създадем нещо”, сподели министърът на правораздаването Дейвид Гок, който гласоподава на референдума през 2016 година за оставане в Европейски Съюз. „ Премиерът преценя вероятните разновидности и обмисля това, което може да се случи, само че не мисля, че е взела дефинитивно решение”, сподели Гок пред телевизия Би Би Си.

Мнозина в партията на Мей обаче губят самообладание. Вестник „ Сън” заяви, че 170 от нейните 314 консервативни депутати са ѝ изпратили писмо с искане брекзит да стане факт през идващите няколко месеца – със или без договорка.

Англия трябваше да напусне Европейски Съюз на 29 март, само че политическата невъзможност в Лондон принуди Мей да моли блока за пролонгация. Сега Брекзит би трябвало да настъпи в 22 ч. по Гринуич на 12 април, в случай че Мей не откри различен вид.
Тереза Мей обмисля четвърти избор за нейното съглашение за брекзит Депутатите отхвърлиха за трети път договорката за "развода " с Европейски Съюз
„ Пълна бъркотия”

Заплетената рецесия към брекзит раздели Англия: и последователи на напускането на Съюза, и съперници излязоха на демонстрации в Лондон предходната седмица. Мнозина и в двата лагера се усещат предадени от политическия хайлайф, който не съумя да покаже лидерски качества.

Парламентът би трябвало да гласоподава към 19 ч. по Гринуич през днешния ден по целия набор от различни разновидности за брекзит, определени от ръководителя му Джон Бъркоу всред девет оферти, импортирани от депутати, в това число за брекзит без договорка, отбягване на вид без съглашение, митнически съюз или втори референдум.

„ Категорично ще би трябвало да преценим доста деликатно волята на парламента”, сподели Гок.

Без към този момент да има болшинство в Камарата на общините за който и да било от разновидностите за брекзит, породиха спекулации за насрочване на нови избори, въпреки че сходен избор ще е непредсказуем и не е ясно кой ще поведе Консервативната партия на него.

Снимка: EPA

Вестник „ Сънди таймс” писа, че прессекретарят на Мей, Роби Гиб, и политическият ѝ асистент Стивън Паркинсън упорстват за избори директно желанието на нейния главен покровител в Народното събрание, Джулиан Смит.

Заместник-председателят на Консервативната партия Джеймс Клевърли сподели, че премиерката не възнамерява насрочване на избори. Заместник-председателят на опозиционната Лейбъристка партия Том Уотсън обаче съобщи, че партията му е на предизборна вълна.
Тереза Мей даде обещание оставка, в случай че депутатите гласоподават проекта й за брекзит Това е най-големият залог, който английският министър председател слага в отбрана на контрактуваното от нея съглашение за излизане от Европейски Съюз
Външнополитическата говорителка на лейбъристите Емили Торнбъри сподели, че партията може да опита да внесе избор на съмнение против държавното управление на Мей.

„ Не знаем дали тя ще остане министър председател, дали ще изберем някого другиго и кой ще е той – цялостна бъркотия”, заключи Торнбъри.

Опонентите на брекзит се притесняват, че той ще направи Англия по-бедна и ще раздели Запада в миг, когато той се изправя по едно и също време пред необикновеното президентство на Доналд Тръмп в Съединени американски щати и възходящата агресивност на Русия и Китай.

Поддръжниците на брекзит признават, че разводът може да докара до неустойчивост в кратковременен проект, само че настояват, че в по-дългосрочен аспект той ще разреши на Англия да процъфтява, в случай че се откъсне от считания от тях за жертван опит за европейско единение.

(БТА)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР