Излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение между страните

...
Излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение между страните
Коментари Харесай

Загубата на Ирландия в слуай на Brexit без сделка ще е 100 млрд. евро


Излизането на Англия от Европейския съюз без съглашение сред страните ще коства на стопанската система на Ирландия 100 милиарда евро за интервала от идващите 10 години. Тази прогноза се съдържа в оповестеният във вторник отчет на дъблинския Институт за обществени и стопански проучвания (ESRI ).

“При какъвто и да е сюжет, Brexit ще се отрази незабавно на финансовата система на Ирландия, на пазара на труда, бизнесът и благосъстоянието на елементарните жители “, се споделя в документа. Загубите от Brexit без договорка ще са още по-големи. Както пресмятат икономистите, загубите през първата година ще са към 7,5 милиарда евро, а към края на десетгодишния период ще доближат 100 милиарда евро. Ако има договорка, то вредата за първата година ще е към 1,8 милиарда евро а през идващите 10 години – 50 милиарда евро.

Излизането на главния търговско-икономически сътрудник на Дъблин от общия пазар на Европейски Съюз и митническото пространство без съглашение за изискванията ще докара до загуба на 80 хиляди работни места в Ирландия за 10 години, предвиждат специалистите. Брутният вътрешен продукт на Ирландия 10 години след Brexit ще е с към 2,6 % по-нисък при сюжет със договорка, с 4,8 % по-нисък при сюжет без договорка и с 5,0% по-нисък при разхвърлян сюжет, спрямо това, в случай че Обединеното кралство остане в Европейски Съюз.

Малко успокоение за „ стопанската система, която ще пострада най-вече “ ще е частичното преориентиране на директните непознати вложения от английския пазар към ирландския, считат икономистите на ESRI. При какъвто и да е сюжет, притокът на капитал се прави оценка на към 20-26 милиарда $ в десетгодишна вероятност.

На срещата на Европейски Съюз в Брюксел на 21 март държавните глави и държавните управления взеха единно решение за пролонгация на Brexit при два вероятни сюжета. Излизането на Англия от Европейски Съюз ще бъде отсрочено до 22 май, в случай че камарата на общините на английския парламент до края на месец март утвърди план за съглашение с Брюксел по изискванията на Brexit, или до 12 април, в случай че не бъде утвърдено съглашение. Сделката за изискванията по Brexit, за която става въпрос по-рано бе отхвърлена от Народното събрание на Англия.

Изследването може да бъде прочетено на: https://www.esri.ie/news/new-study-estimates-the-impact-of-various-brexit-scenarios-on-the-irish-economy
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР