Излиза на български език единствената автобиография на легендарния боксьор Мохамед

...
Излиза на български език единствената автобиография на легендарния боксьор Мохамед
Коментари Харесай

Излиза единствената автобиография на Мохамед Али

Излиза на български език единствената автобиография на именития боксьор Мохамед Али. Шампионът повежда почитателите си зад кулисите на професионалния и персоналния си живот в една откровена изповед.

Един път в живота си Мохамед Али взема решение да опише своята история в книга и това става в най-трудния интервал от живота му - до момента в който е отхвърлен от бокса през 1967-1970 година, поради отхвърли си да бъде мобилизиран във Виетнам. Боксьорът, трансформирал шампионата в тежка категория вечно, построил и разпространявал го, отхвърля да престъпи повелите на своята вяра, и поради това е осъден да не практикува единственото, което обича. Предлагали са доста пари на Мохамед Али, с цел да напише книга и да опише своята история. Феновете му чакат дълго, с цел да прочетат неговата позиция и през 1975 година това се случва - излиза единствената публична автобиография на Али, роден с името Касиус Клей.

" Аз съм най-великият ", в съавторство с журналиста Ричард Дърам и редактирана от нобеловия лауерат Тони Морисън, излиза в този момент, четири години след гибелта на боксьора, за първи път на български език от издателство " Кръг ". Преводът е на Светлана Комогорова - Комата, писателят и треньор по бокс Палми Ранчев стои зад редакцията, а поетът Иван Ланджев е създател на послеслова. Родното издание е по едно и също време литературно и спортно събитие. То изобразява и празнува оня Мохамед Али, който си завоюва име и популярност като най-хубавия в бокса, само че и като герой за равни права, пацифист, а ненапълно и като стихотворец.

Без да се стопира за дълго върху детските и юношеските си години, Али споделя за най-великите моменти в своята кариерата. Той разкрива цялата прословута и дълго време неизяснена история с неговия олимпийски златен орден от 1960 година - първия му огромен триумф като експерт, който той захвърля в река Охайо, откакто отхвърлят да му сервират в ресторант в родния му град Луисвил.

Али повежда зад кулисите на един от най-големите му мачове - първата среща за международната купа в тежка категория през 1964 година против Сони Листън или първото пришествие, както го назовава самият той. Не е пропуснат и един от най-големите противници в кариерата му - международният първенец Джо Фрейзър. Първата среща сред тях е наречена " Мача на века " и е гледана от повече хора по света от всяко друго спортно събитие в историята. Али разказва в детайли съсипващата загуба, която изпраща Джо в болничното заведение за близо седем седмици, макар че е победител. " Аз съм най-великият " завършва с последната трета среща сред двамата " динозаври " в Манила през 1975 година, когато Али побеждава с механически нокаут. Победителят диктува от Филипините по телефона последната глава от единствената си книга.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР