Излив на алжирска подкрепа за мароканците след земетресението

...
Излив на подкрепа онлайн и в реалния свят изтласка историческото
Коментари Харесай

Излив на подкрепа онлайн и в реалния свят изтласка историческото напрежение между Алжир и Мароко настрана, тъй като правителството и гражданското общество предлагат да се присъединят към глобалните усилия за солидарност след земетресението, което удари съседно кралство късно в петък вечер.

Страните имат политически различия от десетилетия по редица въпроси, най-вече Западна Сахара, където Алжир подкрепи движение за независимост, докато Мароко се опитва да претендира за суверенитет над региона.

В събота алжирското президентство изрази готовност да помогне и отвори въздушното си пространство за помощни самолети, насочващи се към Мароко, след като две години отказваше преминаване на марокански полети.

Тъй като броят на жертвите на най-жестокото земетресение в Мароко за един век надхвърли 2000 и беше ясно, че ще има още жертви, Алжир предложи план за спешна помощ на мароканските власти на следващия ден. Планът включва екип от 80 спасители, както и медицински и хуманитарни материали.

Това е „логистичната и материална спешна помощ, която Алжир е готов да изпрати на мароканския народ, нашите братя, за да се изправи пред последствията от жестокото земетресение“, каза в изявление говорител на външното министерство. Предложението остава в сила, очаквайки одобрението на Мароко.

„Аз съм алжирец и заставам с братята си“

През цялото време съобщения за солидарност заляха алжирските социални медии, особено от западните градове, където много хора сами са усетили земетресението.

Въпреки това няма алжирски жертви или щети в тези градове, според изявление на Алжирската гражданска защита час след земетресението.

Рауф, 28-годишен фотограф, живеещ в Оран – на 160 км (100 мили) от границата с Мароко – беше у дома си, когато усети, че земята се тресе. Той настоява, че социалните медии не са представителни за реалността на отношенията между двете популации. „Ние сме буквално на една лодка“, каза той.

„Мисля, че ако границите бяха отворени, алжирците щяха да изпратят тонове помощ, точно както направиха по време на горските пожари [в района на Кабилия през 2021 г.]“, добави той.

Чувствата на солидарност се разпространиха и в профилните снимки на хората в социалните медии, много от които бяха променени на драскулка от алжирския художник и журналист Джамел Алилат, която показва знамената на двете страни, преливащи едно в друго.

Много туитове, особено от района на Алжир, също казват, че изображенията връщат болезнени спомени за опустошителното земетресение от 2003 г. в Бумердес (50 км или 31 мили източно от столицата) със същия магнитуд, което уби повече от 2600 души .

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР