Излишъкът в хазната в края на годината ще се формира

...
Излишъкът в хазната в края на годината ще се формира
Коментари Харесай

Стоянова: Излишъкът ще се формира от неосъществени капиталови разходи

Излишъкът в хазната в края на годината ще се образува поради неосъществени финансови разноски. Това съобщи ръководителят на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова.

Очакванията за приключването на Бюджет 2018 ще е на 0,5% от Брутният вътрешен продукт на плюс, сподели Стоянова и добави, че все още остатъкът е 2,5 милиарда лв., само че ще бъде стопен до края на годината. Въпреки това за идната година още веднъж е планувано минус 0,5%, акцентира тя пред националното радио.

„ Множество планове от другите министерства, които по лист те споделят, че ще разплатят до края на годината и които Министерството на финансите няма по какъв начин да знае дали ще се случи или не. Тук, за жалост, би трябвало да отбележим, че съвсем по всички оперативни стратегии има закъснение към този момент за трета година. Предвидените съфинансирания от бюджета не могат да се случат и това също остава в спестовност. Всички тези икономии, направени през годините 2017-2018 година, ще бъдат изхарчени евентуално в идната и 2020 година, в края на програмния интервал “, разяснява Менда Стоянова.

Тя акцентира, че за идната година се планува растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,7%. В тази връзка се чака и нарастване на приходите с 5,6 милиарда лева

Според нея бюджетът не може да реши въпроса с приходите. През 2019 година ще има нарастване на приходите на работещите в бюджетната сфера от 10%, което ще се отрази към увеличение на междинната работна заплата.

3% инфлация за следващата година няма да породи някакъв проблем в стопанската система, сподели още специалистът.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР