Излишъкът в бюджета продължава да расте въпреки кризата с Covid-19.

...
Излишъкът в бюджета продължава да расте въпреки кризата с Covid-19.
Коментари Харесай

Владислав Горанов не послуша Кристалина Георгиева – пести вместо да харчи

Излишъкът в бюджета продължава да пораства макар рецесията с Covid-19. Фискът е на плюс 1.56 милиарда лева в края на първото шестмесечие, сочат предварителните данни на Министерството на финансите.

За съпоставяне, година по-рано бюджетът е бил с остатък от 3.2 милиарда лева В същото време съгласно обновения Бюджет 2020 годината би трябвало да завърши с недостиг от 3.5 милиарда лева

Излишъкът в бюджета напълно се дължи на спестени разноски, а не на усъвършенстване в събираемостта на приходите, излиза наяве още от данните на МФ.

Към полугодието приходите в бюджета са събрани на 48.2% от обновения (тоест намален) поради Covid-19 годишен план, до момента в който разноските са изпълнени на едвам 41.4%.

" По-ниското асимилиране на разноските по отношение на осъществяването на приходите е повода за образуването на настоящо превишение на приходите над разноските към полугодието. Независимо от изключителните разноски, в това число и финансирани посредством европейските стратегии, при нормалните разноски се следи по-ниско асимилиране, което е разследване от деликатното прецизиране, приоритизиране и спестовно разходване на средства от бюджетните организации ", признава финансовото министерство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР