Излишъкът по текущата сметка на страните от еврозоната се увеличава

...
Излишъкът по текущата сметка на страните от еврозоната се увеличава
Коментари Харесай

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се повишава до 36 млрд. евро през юни

Излишъкът по настоящата сметка на страните от еврозоната се усилва до 36 милиарда евро през юни при 28 милиарда евро през предходния месец, заяви през днешния ден Европейската централна банка (ЕЦБ) на уеб страницата си.

Това е знак, че стопанските системи на страните от валутния съюз преодоляват отрицателните резултати от съветската военна инвазия в Украйна, показват анализатори.

При търговията със артикули е регистриран остатък в размер на 39 милиарда евро. В бранша на услугите той доближава 8 милиарда евро, а при индикатора " примитивен приход " е регистриран остатък от 4 милиарда евро. Положителното салдо при тези детайли на настоящата сметка отчасти е обезщетено от недостига при индикатора " второстепенен приход ", който е в размер на 15 милиарда евро, сочат данните на ЕЦБ.

Еврозоната обаче регистрира недостиг по настоящата сметка в размер на 9 милиарда евро на годишна основа (12-те месеца до юни 2023 г.), което се равнява на 0,1 на 100 от брутния вътрешен артикул (БВП) на страните от Европейски Съюз, при които еврото е национална валута, съобщи Българска телеграфна агенция. През предходните 12 месеца (до юни 2022 г.) страните от валутния съюз са постигнали остатък по настоящата сметка в размер на 123 милиарда евро, което съставлява 1 на 100 от Брутният вътрешен продукт на еврозоната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР