Излишъкът по текущата сметка на Германия се свива през 2018

...
Излишъкът по текущата сметка на Германия се свива през 2018
Коментари Харесай

Германия отново е с най-голям излишък, планира да харчи повече

Излишъкът по настоящата сметка на Германия се свива през 2018 година, само че остава най-големият в света, с помощта на мощния експорт.
Германският остатък, който мери потока от артикули, услуги и вложения, е най-големият в света за трета поредна година и е в размер 294 милиарда $. Втора по остатък е Япония със 173 милиарда $, а трета - Русия със 116 милиарда $, съгласно данните на икономическия институт Ifo, представени от Reuters.
Измерен по отношение на икономическата продукция, остатъкът по настоящата сметка на Германия се свива за трета поредна година, като се намалява до 7.4% през 2018 година от 7.9% през миналата година, съгласно изчисленията на института.
От 2011 година насам салдото по настоящата сметка на Германия непрестанно надвишава оптималния предел на Европейската комисия от 6% от брутния вътрешен артикул, а остатъкът доближи рекордно равнище от 8.9% през 2015 година
Международният валутен фонд и Европейската комисия от години приканват управляващите в Берлин да създадат повече, с цел да покачат вътрешното търсене като метод за увеличение на вноса, тъй че да се подтиква растежа на други места и да се понижат международните стопански несъответствия. След като пристигна на власт, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп също подлага на критика силата на немския експорт.
Брюксел публично дефинира макроикономически дисбаланс в Германия за първи път през 2014 година и от този момент удостоверява тази рецензия.
В рекомендациите си Комисията споделя, че Германия би трябвало да употребява своя бюджетен остатък, с цел да подтиква обществените вложения и да сътвори удобни условия за по-силен напредък на действителните заплати. МВФ също предложи сходни ограничения.
Германски министри неведнъж са повтаряли, че фискалната и икономическата политика на Берлин не са основани с главната концепция да въздействат върху салдото по настоящата сметка.
Според тях комерсиалният остатък е резултат от пазарните решения на търсенето и предлагането от страна на фирмите и потребителите по света и зависи от фактори като цените на петрола и валутните курсове, на които е мъчно да се въздейства.
Въпреки това немските управляващи взеха решение да похарчат огромна част от бюджетния остатък през идващите 3 години за увеличение на компенсациите за развъждане на деца, по-ниски налози и понижаване на вноските в системата на публичното опазване на здравето, ограничения, които се чака да поддържат разноските на семействата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР