Излишъкът по текущата сметка на Германия се сви, но остава

...
Излишъкът по текущата сметка на Германия се сви, но остава
Коментари Харесай

Германия измести Япония и е за трета поредна година с най- висок излишък в света

Излишъкът по настоящата сметка на Германия се сви, само че остава най-големият за предходната година в света заради мощния експорт, съгласно данни от института Ifo, което евентуално ще възобнови рецензиите към фискалната политика на канцлера Ангела Меркел.

Международният валутен фонд и Европейската комисия от години приканват Германия да направи повече, с цел да вдигне вътрешното търсене, като метод да усили вноса, да подтиква растежа от други източници и да понижи международните стопански несъответствия. След като встъпи в служба, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп също подлага на критика мощния износа на Германия.

Излишъкът по настоящата сметка на Германия, който мери потока от артикули, услуги и вложения, е бил най-големият за третата година в света през 2018 година, възлизайки на 294 милиарда $, следван от Япония с 173 милиарда $, демонстрират данните на Ifo. Русия е на трето място с остатък от 116 милиарда $.

Измерен по отношение на икономическата продукция, остатъкът по настоящата сметка на Германия се свива за трета поредна година и понижава до 7,4% през 2018 година от 7,9% през миналата година, съгласно Ifo.

От 2011 година салдото по настоящата сметка на Германия непрестанно надвишава индикативния предел на Европейската комисия от 6% от брутния вътрешен артикул, а остатъкът доближи рекордно равнище от 8,9% през 2015 година

Европейската комисия публично дефинира макроикономически дисбаланс в Германия за първи път през 2014 година и от този момент удостоверява тази рецензия всяка година.

В рекомендациите си Комисията споделя, че Германия би трябвало да употребява своя бюджетен остатък, с цел да подтиква обществените вложения и да сътвори удобни условия за по-силен напредък на действителните заплати. МВФ прави сходни рекомендации.

Представители на немското държавно управление неведнъж декларират, че фискалната и икономическата политика на Берлин не са предопределени основно да въздействат върху салдото по настоящата сметка.

Те настояват, че комерсиалният остатък е резултат от пазарните решения на търсенето и предлагането от страна на фирмите и потребителите по целия свят и че той се дефинира и от други фактори като цените на петрола и валутните курсове, на които е мъчно да се въздейства.

Въпреки това държавното управление реши да похарчи огромна част от своя бюджетен остатък през идващите три години, с цел да усили компенсациите за развъждане на деца, да намали налози и да понижи вноските в системата на публичното опазване на здравето, ограничения, които се чака да поддържат разноските на семействата. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР