Излишъкът по текущата сметка на Гърция се повиши през юли

...
Излишъкът по текущата сметка на Гърция се повиши през юли
Коментари Харесай

Разширяване на излишъка по текущата сметка на Гърция през юли благодарение на по-високите приходи от туризъм



Излишъкът по настоящата сметка на Гърция се увеличи през юли в съпоставяне със същия месец на миналата година заради по-добрият положителен баланс в областта на услугите, включваща туризма и по-малък недостиг на сметката за първичния приход, заяви в сряда Гръцката централна банка.

Данните демонстрират, че през юли остатъкът възлиза на 1,569 милиарда евро по отношение на положителен баланс за 1,356 милиарда евро година по-рано и остатък за 842 млн. евро през предходния месец. По този метод салдото по настоящата сметка на Гърция излиза на остатък за втори следващ месец, откакто през юни беше регистриран положителен баланс за пръв път от началото на годината.

В същото време приходите от туризъм са нарастнали до 2,93 милиарда евро от 2,77 милиарда евро през юли 2016-а година.

Нарастване на годишна база на остатъка в областта на услугите с 249 млн. евро се дължи на усъвършенстване на всички съществени съставни елементи и най-много на приходите от туризъм, които се усилиха с 169 млн. евро, показва централната банка на Гърция.

През юли идващите в страната чужденци и обвързваните с това доходи са нарастнали на годишна база надлежно с 10,2% и с 5,3%.

Подобряването на сметката за първичния приход пък се дължи в най-голяма степен на по-ниските чисти лихви, дивиденти и изплащани облаги, се показва в отчета на централната банка.

Трябва да се има поради, че за цялата 2016-а година Гърция регистрира недостиг по настоящата сметка в размер на 1,1 милиарда евро по отношение на остатък от 206 милиона през 2015- година вследствие на по-слаб положителен салдото в областта на услугите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР