Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се разшири през септември

...
Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се разшири през септември
Коментари Харесай

Рекорден излишък по текущата сметка на еврозоната

Излишъкът по настоящата сметка на еврозоната се разшири през септември до рекорден връх с помощта на внезапно повишаване на остатъка при търговията със артикули, сочат данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщи БНР.

Положителният баланс по настоящата сметка на сезонно поправена база се усили през септември до 37,8 милиарда евро от 34,5 милиарда евро месец по-рано, като това е най-големият по мярка остатък, откогато съществува Единният валутен блок.

Трябва да се има поради, че салдото по настоящата сметка е значимо мерило за интернационалната финансова позиция на европейската стопанска система и мери жестоко разликата сред локалните спестявания и вложения. Позитивен баланс значи, че еврозоната е чист заемодател на останалия свят, до момента в който негативен баланс по настоящата сметка значи, че районът е чист кредитополучател.

Основна поддръжка за остатъка по настоящата сметка оказва здравият скок на позитивния баланс на еврозоната при търговията със артикули през септември до 35,2 милиарда евро по отношение на остатък за 29,4 милиарда евро през август, като в това време остатъкът в областта на услугите се намали едва до 7,2 милиарда евро от 7,3 милиарда евро през предходния месец.

Позитивният баланс при първичния приход понижава до 9,7 милиарда евро от 10,4 милиарда евро, до момента в който дефицитът по вторичния приход се усили през септември до 14,3 милиарда евро от недостиг за 12,4 милиарда евро месец по-рано.

Сумарните данни за 12-те месеца до края на септември 2017 година демонстрират, че остатъкът по настоящата сметка в еврозоната е в размер на 346,4 милиарда евро, като е намалял до 3,2% от общия Брутният вътрешен продукт на 19-те страни - членки по отношение на 3,4% от Брутният вътрешен продукт за същия интервал година по-рано (за 12-те месеца до края на септември 2016 година).

Тези данни като че ли удостоверяват оценката на ЕЦБ, направена през юни, че чака известно понижаване на остатъка по настоящата сметка през актуалната година, частично заради по-високите цени на суровините и най-много на цените на петрола. Централната банка предвижда, че този остатък ще спадне до 2,8% от Брутният вътрешен продукт през 2017 година (спрямо 3,4% от Брутният вътрешен продукт през 2016 година) и ще остане към 2,5% през идващите няколко години

ЕЦБ показа и данни, показващи че през септември комбинираните директни и портфейлни вложения в еврозоната регистрират чисти придобивания на активи в размер на 52 милиарда евро и чисти доходи от пасиви в размер на 6,0 милиарда евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР