Излезе първо класиране на Пловдивския университет Паисий Хилендарски“ Пловдивският университет Паисий

...
Излезе първо класиране на Пловдивския университет Паисий Хилендарски“
Пловдивският университет Паисий
Коментари Харесай

Маркетинг е най-желаната специалност в ПУ

Излезе първо класиране на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “

Пловдивският университет „ Паисий Хилендарски “ разгласи първо класиране на кандидат-студентите за тазгодишната акция. Срокът за записване на признатите е от 11 до 14 юли в това число, а второто класиране ще бъде оповестено на 17 юли, оповестиха от висшето учебно заведение.

Най-младият кандидат-студент в ПУ през тази акция е роден през 2006 година и е декларирал желанието си да се образова в специалности във Факултета по стопански и обществени науки. Най-възрастният е роден през 1959 година и е показал мечтани специалности от Философско-историческия факултет.

Най-желаната компетентност за новата академична година е „ Маркетинг “ – постоянно образование, държавна поръчка, която е декларирана общо 1207 пъти. На второ и трето място по този индикатор се подреждат надлежно „ Бизнес мениджмънт “ – постоянно образование, посочена 1180 пъти, и „ Икономика и бизнес “ – постоянно образование – 951 пъти.

Най-много пъти по първо предпочитание е посочена специалността „ Право “ в постоянна форма, държавна поръчка – 487 пъти. Рекордът по брой декларирани специалности от един претендент за тази акция е 40, прецизираха от управлението на висшето учебно заведение, като допълниха, че най-големият брой декларирани изпити от един претендент са 4 за специалности от Факултета по стопански и обществени науки, Филологическия факултет и Педагогическия факултет.

При първото класиране в пловдивската Алма матер най-голям е минималният бал за компетентност „ Психология “ – задочно образование, държавна поръчка – 34,04.

Най-масовият изпит през кандидатстудентската акция в Пловдивския университет е този по говорни и отзивчиви умения, на който от 1768 оценки общо отличните са 1375 или 77,77%. От 958 оценки по български език има единствено една цялостна шестица, която се равнява на 0,1% от явилите се. Слабите оценки от този изпит са 278 или 29,02%. Най-много са отличните оценки по британски език – 91 цялостни шестици и още 52 отлични, които съставляват 33,88% от оценките на явилите се по тази дисциплинираност. Най-висок е междинният триумф от изпитите по немски език и теология – 5,55, а най-нисък по български език – 3,33.

Приетите по първа мечтана компетентност студенти би трябвало да се запишат от 11 юли до 14 юли 2023 година, в противоположен случай губят право на присъединяване в идващите класирания.  Студентите, които са признати по втора, трета и така нататък компетентност и желаят да вземат участие в последващо класиране, би трябвало персонално или посредством друго лице да подадат декларация по пример при инспектора по специалността, в която са признати досега. Некласираните претенденти вземат участие автоматизирано в идващото класиране и не подават заявления.

Декларации се подават за всяко последващо класиране  (второ, трето) в избрания за съответното класиране период за записване. Ако не съумеят да се класират за по-предната мечтана компетентност, резервират мястото си в специалността, в която са били признати. Ако бъдат признати в по-предна мечтана компетентност, освобождават мястото си в тази от предходното класиране, прецизират от висшето учебно заведение.

Все още не се е провел изпитът по „ Актьорство за трагичен спектакъл “. По традиция на ПУ „ Паисий Хилендарски “ той се насрочва за месец септември в три конкурсни кръга в три поредни дни. През тази година избраните дати са 13, 14 и 15 септември. Продължава приемането на документи за кандидатстване за специалността.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР