Излезе новата версия на системата за управление на съдържанието (Content

...
Излезе новата версия на системата за управление на съдържанието (Content
Коментари Харесай

Кардинални промени във WordPress 5.0, включително нов уеб редактор

Излезе новата версия на системата за ръководство на наличието (Content Management System, CMS) WordPress 5.0, написана на езика за програмиране PHP. Въпреки че до момента промяната на първата цифра след версия х.9 нямаше изключително значение, този път във WordPress 5.0 са направени съществени промени, провокирали доста разногласия в общността.

Първо, към този момент се употребява новия образен интерфейс за редактиране Gutenberg , даващ опция за основаване на уеб страници в drag&drop режим. Решението за промяната на редактора не бе утвърдено от всички консуматори и разработчици, което докара до основаването на версията ClassicPress , в границите на която продължава развиването на сорс кодовете на класическия уеб интерфейс. В новата версия WordPress 5.0 реализацията на класическия интерфейс е осъществена като обособен плъгин, поддръжката на който ще продължи до 2021 година.
#td_uid_41_5c0b86b4b58b4.td-doubleSlider-2.td-item1{background:url(https://i2.wp.com/www.kaldata.com/wp-content/uploads/2018/12/50_block-editor.jpg?resize=80%2C60&ssl=1) 0 0 no-repeat}#td_uid_41_5c0b86b4b58b4.td-doubleSlider-2.td-item2{background:url(https://i1.wp.com/www.kaldata.com/wp-content/uploads/2018/12/50_Classic-2.png?resize=80%2C60&ssl=1) 0 0 no-repeat}1 от 2
Новият интерфейс е адресиран най-вече към начинаещите консуматори и разрешава основаването на уеб страници даже и от неквалифициран личен състав. В редактора се употребява блоков метод, в който всяка част от наличието е обвързвана с блок. Редактирането се реализира на място, в действително време, във образен режим. Сред преимуществата на новия редактор можем да посочим по-гъвкавото ръководство на изобразяването на наличието, вмъкването на всевъзможен вид мултимедийна информация (достатъчно е да се укаже линка и съответният блок се генерира автоматично) и опцията за образно манипулиране на блоковете. Изключена е опцията за инцидентна щета на наличието при преместването на блоковете.

Новата версия предлага огромен брой авансово готови блокове – параграфи, заглавия, цитати, изображения, галерии, видео и сорс код.

Сред минусите на новия редактор можем да изброим несъвместимостта с доста от предходните тематики на интерфейса, загубата на контрола от ниско равнище (HTML/CSS), цялостната смяна на работата с интерфейса, нуждата от преквалифицирането на личния състав, понижаване на успеваемостта на работа на експертите (работата се трансформира в безпределно кликане с мишката).

Сред другите усъвършенствания можем да отбележим новата тематика Twenty Nineteen , особено създадена за оптимална работа с новия блоков редактор.

Като цяло, Gutenberg и WordPress 5.0 са огромна стъпка напред в развиването на WordPress. Няма нововъведения без риск и неудобства, изключително при толкоз огромна потребителска база. Очаква се през идващите седмици да излязат няколко неголеми спомагателни ъпдейти, които ще отстранят видяните дефекти в новата CMS.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР