Излезе новата книга на Калин Тодоров Зад завесата на прехода

...
Излезе новата книга на Калин Тодоров Зад завесата на прехода
Коментари Харесай

Как се печели първият милион

Излезе новата книга на Калин Тодоров " Зад завесата на прехода " (издателство " Изток-Запад " ). Преди той написа " Зад завесата на соца " (издателство " Прозорец " ). Автор е още на " Кой умъртви Георги Марков " и " The umbrella murder ". Той е правист по обучение, публицист по специалност. В предходната си книга се показва по този начин: " По волята на ориста татко ми Станко Тодоров беше два мандата министър-председател на България, ръководител на Народното събрание и съвсем закрепостен член на висшето управление на комунистическата партия. Покрай него имах опция да следя хората, които изиграха значима роля в най-новата история на страната: Кимон Георгиев, Вълко Червенков, Тодор и Людмила Живкови, Борис Велчев, Александър Лилов, Петър Младенов и Андрей Луканов. " Калин Тодоров даде на " Дневник " фрагмент от новата си книга:

Първият милион беше извоюван по друг метод в Русия и тук. Там Комитет за Държавна сигурност (на СССР), не без помощта на мафията, просто раздели голямата баница сред определените. Тук методът беше по-йезуитски. Партийните вождове нито бяха наясно, нито бяха единни по въпроса какво би трябвало да се прави в стопанската система след краха на соца, и, най-важното, кой би трябвало да го направи.

Когато при започване на 90-те попитах татко ми дали знае за изнесени капитали зад граница, той беше безусловно уверен, че даже и да има, те въобще не надвишават сумата от един милион $. Възможно е татко ми, който в последните години на соца беше в недружелюбност, да не са го държали в течение. Обаче отдадените са знаели, че парите са много повече, изчаквали са комфортния миг да ги върнат тук, с цел да оказват помощ на определени хора да си поделят общонародната благосъстоятелност и да трансформират икономическата си власт в политическа. (Накрая сметката излезе без кръчмаря, само че това е различен диалог.)

Несъмнено, изнасянето на капитали е станало и през външно-икономическите сдружения, следени от Държавна сигурност. Техните пари се държаха в извънбюджетни сметки и можеха да бъдат непокътнати в загадка. Дружествата обслужваха скрития пренос (държавната контрабанда на оръжие, опиати, алкохол, цигари, благородни метали, първокласни артикули, битова електроника, неразрешени лекарствени средства) и се занимаваха с обири на авангардни технологии от Запада. Разбира се, тези действия бяха държани в най-строга загадка и едвам в последно време започнаха да излизат някои значими елементи...

Парите на външнотърговските сдружения не бяха чак толкоз доста. Според разнообразни източници варират сред 100 и 300 милиона $... Но те дадоха стартовия капитал на шепа български ченгета и мутри да приватизират контрабандните канали, да открият и разграбят банки, с парите им да станат кредитни милионери, да основат стопански планове, в които по-късно мощно се вклиниха големите съветски капитали.

А след това после дружно тях действаше и зараждащата се българска мафия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: 30 години след 1989 (38)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР