Излежаващият доживотна присъда корсиканец Иван Колона почина в понеделник, след

...
Излежаващият доживотна присъда корсиканец Иван Колона почина в понеделник, след
Коментари Харесай

Почина ранен в затвора корсиканки борец за независимост

Излежаващият доживотна присъда корсиканец Иван Колона умря в понеделник , откакто беше в кома след нахлуване от различен пандизчия. Невиждани от години митинги, съпроводени с принуждение раздрусаха средиземноморския остров при започване на март, откакто той беше атакуван и гибелта му в този момент провокира опасения, че те могат да избухнат още веднъж и вероятно с по-голяма мощ, предава Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон прикани във вторник за успокоение след гибелта на Колона:

" Най-важното е спокойствието да се резервира, договарянията да продължат ", сподели Макрон в изявление за радио France Bleu, като похвали локалните политици, които също са отправили сходни апели.

Сблъсъци сред корсикански протестиращи и полиция след офанзивата против Колона провокираха изключително, който приказва пред локалния вестник Corse Matin.

" Париж е подготвен да стартира развой, който може да докара до даване на самостоятелен статут на остров Корсика ... Правителството е решено да се включи в б езпрецедентна полемика по институционални въпроси ", сподели Жералд Дарманин пред изданието, добавяйки, че " то е готово да стигне до автономията ".

Корсика има история на сепаратистки битки и държавното управление е готово да следи от близко протичащото се там единствено седмици преди президентските избори във Франция.

Прокуратурата стартира следствие за тероризъм след случая в пандиза. Макрон сподели, че ще бъдат подхванати дейности, " тъй като не можем да позволим сходни неща да се случват в нашите затвори ".
 Макрон поддържа Корсика да се спомене в конституцията, само че отхвърли другите претенции
Макрон поддържа Корсика да се спомене в конституцията, само че отхвърли другите претенции

От през вчерашния ден Макрон е на посещаване в Корсика

Колона, пастир, излежаваше доживотна присъда в затвор в южния френски град Арл за убийството на Клод Ериняк през 1998 година, префект на Корсика по това време. Тогава Колона е пледирал почтен.

Опечалени се събраха в два корсикански града, с цел да отдадат респект на Колона в понеделник вечерта, оповестяват локалните медии.

Рожер Антек, основен редактор на вестник Corse Matin, сподели пред радио FranceInfo, че счита, че обстановката ще се успокои от почитание към фамилията на Колона до погребението му, само че няма " няма гаранция какво ще се случи по-късно " .

Марин Льо Пен, крайнодесният водач, която се чака да доближи до балотаж на изборите идващия месец, сподели, че държавното управление дължи на гласоподавателите отговори по какъв начин е могла да се случи такава " срамна " гибел.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР