Изкуството в публичната среда беше тема на семинара, който се

...
Изкуството в публичната среда беше тема на семинара, който се
Коментари Харесай

Как Виена управлява и насърчава изкуството в публичната среда



 Времени съоръжения в центъра на Виена на пл. Грабен и на площад Нестрой

Изкуството в обществената среда беше тематика на семинара, който се организира на 20 юни 2018 година в Софийска градска художествена изложба. Пред специалисти от Столична община шефката на виенското общинско сдружение " Изкуство в публичното пространство " Мартина Тайг показа политиката и опита на Виена в тази област. Сред главните тематики бяха целите и публичните послания на актуалното изкуство в градска среда, механизмите за финансиране на плановете и процедурите за избор на творбите на изкуство и мястото, където ще бъдат сложени.

Във Виена изкуство може да се види освен в музеите и галериите. Навсякъде в града публичните пространства са осеяни с непрекъснати или краткотрайни обекти на изкуството. През 2004 година, след доста години без правилник, по самодейност на общинските посоки просвета, градоустройство и жилищна политика е основана общинска конструкция за поощряване на изкуството в публичното пространство. Виена не възприема изкуството в обществената среда като украса, а като опция за спор и справяне със съществуващото наличие и радикални естетически постулати, както и като алегорично обозначаване на останали отвън културното въздействие територии. Мисията ѝ e да оформя, съживява и обогатява обществената среда с краткотрайни и непрекъснати обекти на изкуството, като по този метод го съживява, обогатява и прави по-привлекателно за живеещите. Така от една страна се укрепва идентичността на актуалния град, а от друга публичните пространства още веднъж възстановяват функционалността си на агора – място за обществено-политически и културен спор.

Общинското сдружение " Изкуство в публичното пространство " реализира художествени планове, разпорежда поръчки, предлага планове на художествени състезания, отпуска стипендии на създатели или уредници на планове и реализира симпозиуми, изявления, медиационни стратегии и други

 Времени съоръжения в центъра на Виена на пл. Грабен и на площад Нестрой

Първото и неотменно изискване е, плановете да бъдат предопределени за публично наличното градско пространство на Виена, където изкуството може да бъде забелязано и съпреживяно от всеки. Предпочитано място за такива планове за местата отвън идеалния център, който към този момент е пренаситен с творби на изкуството. Изключения се вършат рядко и единствено за краткотрайни арт съоръжения. Осъществените планове предизвикат, насочват вниманието към настоящи публични проблеми и съхраняват историческата памет.

При основаването си структурата е фонд, който по-късно е преобразуван в общинско сдружение. Постъпилите планове се преглеждат от интернационално жури три пъти годишно. Финансовите средства за поощряване на изкуството са в размер на 800 000 евро годишно и се отпускат от общинския бюджет. Други източници на финансиране на плановете са персонално присъединяване или средства от трета страна, които обаче би трябвало да обезпечи самият създател.

Информацията е от Бюрото за интернационалните връзки на Община Виена в София.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР