Изкуството на дипломатическия удар и изкуството на сделката - тези

...
Изкуството на дипломатическия удар и изкуството на сделката - тези
Коментари Харесай

Срещата на Г-7: Откроиха се методът Макрон и методът Тръмп

Изкуството на дипломатическия удар и изкуството на договорката - тези два лидерски метода се откроиха в първите два дни на срещата на върха на Г-7 в Биариц, отбелязва Франс прес.

Изкуството на дипломатическия удар бе методът, до който избра да прибегне френският водач Еманюел Макрон, домакинът на форума на върха. Сред дипломатическите удари, които той сервира преди самата среща на върха, бяха срещата му с съветския президент Владимир Путин в Брегансон и новината, че през ноември ще се срещне още веднъж с китайския водач Си Цзинпин. После Макрон провежда работен обяд с Тръмп тъкмо преди вечерята, с която започва публично срещата на върха Г-7. А във втория ден изненадата пристигна и от визитата в Биариц на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Чрез този способ на деяние Макрон желае да подчертае какъв брой е потребна персоналната връзка с всеки водач, изясняват съветниците му. Той желае да покаже, че във всички спорове би трябвало да се приказва с всеки и в случай че е допустимо да се играе ролята на медиатор, което ще сложи Франция още веднъж в центъра на играта на интернационалната сцена. На срещата на върха също така Макрон се пробва да трансформира още веднъж Г-7 в неофициален спорен клуб сред огромните сили в света. Заради това няма и да има заключително общо официално съобщение в края на срещата, което водачите даже не четат. Ако си спомним предходната среща на върха на Г-7 в Канада, тогава Доналд Тръмп даже отхвърли да подпише сходен документ. Сега Макрон пробва да реализира прогрес по съответни въпроси, като да вземем за пример споразумяване на интернационалните рецесии. За Амазония да вземем за пример, той разгласи, че тематиката ще е предпочитана на срещата и предизвести, че Франция ще блокира съглашението ЕС-Меркосур, с цел да стачкува против отношението на Бразилия по въпроса за пагубните горски пожари и битката с климатичните промени. За това той обаче не предизвести своите испански и немски съдружници, които стачкуваха против сходно блокиране на договорката

Методът на Тръмп, който също се открои на срещата на Г-7 в Биариц, е този, в който покупко-продажбите, търговията и стопанската система са от голяма важност. Верен на предишното си на предприемач и на двустранния си метод в интернационалните връзки, Тръмп приказва до момента в Биариц по търговски въпроси. Сделка с Япония, договаряния с Англия, остри мнения за комерсиалната война с Китай и никакви мнения за пожарите в Амазония, за климата и за Иран.

Според американски представители французите на тази среща на върха слагат акцента върху проблеми, вълнуващи френското общество, като равенството сред мъжете и дамите и климатичните промени, оставяйки стопанската система на втори проект.

Двата метода на Макрон и на Тръмп обаче породиха някои опасности за Макрон. След вечерята в първия ден от срещата на върха Макрон разгласи значим прогрес - той имал единодушието на съдружниците си, измежду които и Тръмп, с цел да съобщи общо обръщение на Иран, споделиха дипломатически източници. Час по-късно Тръмп намерено го опроверга. Загрижен да не провокира конфликт с първата мощ в света, Макрон понижи претенциите и заприказва единствено за общи цели по отношение на Иран и за това, че той не е получил формален мандат за договаряния с Техеран. Което обаче не му попречи да сервира нов сценичен поврат с визитата през вчерашния ден на Зариф в Биариц.

Според анализатора от Международната спешна група Робърт Мали това е знак, че Макрон се пробва да реализира по един доста деятелен метод нещо като съглашение сред Съединени американски щати и Иран. Ако успее, това за него ще е огромна победа, в случай че се провали, никой няма да му се сърди. Но си остава и рискът Макрон да наподобява като политик, който жестикулира доста, само че чиито начинания не водят до нищо. За Амазония да вземем за пример през вчерашния ден вечерта Г-7 към момента не бяха се споразумели по обещаните от Макрон незабавни ограничения, а това се счита за основно досие, което може да покаже какъв брой сполучлив е Г-7 и методът Макрон.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР