Изкуството може да помага и да приобщава. Клише, нали? Докато

...
Изкуството може да помага и да приобщава. Клише, нали? Докато
Коментари Харесай

EU COOLтура: Да спасяваш човешки живот с помощта на театъра

Изкуството може да оказва помощ и да приобщава. Клише, нали? Докато не научим и забележим образците.
Такъв образец е кукленият спектакъл „ Цвете ”, за чието основаване е отговорна неуморната Цвете Янева. Нейната персонална история е впечатляваща – учи постановка за куклен спектакъл в Театралната академия по времето, когато към този момент е квалифициран инженер и майка на три деца.
Първата огромна самодейност на театъра е обиколка на 16 интерната (Домове за деца, лишени от наставнически грижи) – още през 90-те години на XX век. " Бяхме с децата от кафето до ракията ", спомни си госпожа Янева, до момента в който в границите на информационно-образователното ателие " Културното разнообразие в Европа – пътят напред ", част от плана " EU COOLтура ", разказваше и даваше образци по какъв начин с изкуството променяш животи. " С кутии, с каквото имахме на разположение, учехме децата да вършат представления – и бяха щастливи, щастливи ", сподели още госпожа Янева. Именно поради тези деца хората, занимаващи се с театъра, минават през редица образования – с цел да могат да оказват помощ повече на изоставени от родителите си деца.

3-4 години театралната натрупа се занимава и с деца с увреждания, в Луковит. Там задачата е посредством изкуството да се учат да се оправят в живота. Например – деца с увреждания „ ръководят ” тялото на съответната кукла съгласно това какво им е допустимо физически, до момента в който за довеждане докрай на ролята оказват помощ деца без увреждания – работа в екип.
Паметен миг е подготовка на театър, разказващ историята на Маугли. Тя продължава 9 месеца, а измежду актьорите има деца с говорни недостатъци. Те се учат по какъв начин да предават типични за джунглата звуци и по този начин им е оказва помощ, с цел да преодолеят своите проблеми с речта.

Друг страховит образец е основаването на театър „ Граници ”, в който актьорите са и глухи хора, и такива без проблеми със слуха. Всяка роля там се играе от двама души – както от ням, по този начин и от човек без нарушаване в слуха. Така и публиката може да е както от хора с проблеми със слуха, по този начин и от такива без – и дружно да изживеят страстите.
Още по-тежък е план, при който спектакъл " Цвете " оказва помощ на незрящи деца. 9 месеца продължава този план.
Един от знаковите моменти в историята на спектакъл " Цвете " са представленията, които изнасят в бежански лагери на косовари, принудени да изоставен поради войната от 1999 година в Югославия. Взехме чартърен големи кукли, тъй като ни предизвестиха, че ще ни гледат до 5000 души, сподели Янева.
Основна задача посредством театралните представления беше да покажем на тези хора какво да вършат, по какъв начин да работят, когато се върнат в следвоенно Косово и попаднат в минна зона. Това е ставало посредством ролеви игри – участникът, който минава през минното поле, е с вързани очи и върви единствено по указания на човек отвън полето.

От времето на бежанските лагери в Македония, Янева си спомни и по какъв начин са изнесли " Ромео и Жулиета " като аналог на протичащото се сред албанците и сърбите в някогашна Югославия.
Преди години получихме покана от Българска академия на науките да работим с тях по план за въвеждане на роботи за образование на деца в неравностойно състояние - роботът се споделя NAO. Бяхме в Япония, когато на актьорите на всички стави им бяха поставени специфични уреди. Записаните от тях данни бяха употребявани, с цел да при изработката на роботи те да наподобяват по-близо до хората, описа още госпожа Янева.
Впечатляващ план е и този в Долни Цибър - работа единствено с роми. Там са правени спектакли на разнообразни тематики - да вземем за пример за заболявания, излъчени по сексуален път, запознаване със законодателството ни - с цел да не вършат закононарушения, спектакли на тематики като домашно принуждение, тормоз в учебно заведение, приложимост на дрога. Всяка театрална режисура е правена по този начин, че феновете да се припознаят, да видят в профил какво може да се случи. Технологията е така наречен " Форум спектакъл " - историята наложително е с драматичен край, като след края на постановката феновете биват приканени да дадат хрумвания по какъв начин и какво да бъде променено, с цел да бъде краят прекрасен.
" Моят ангажимент към организацията остана същия - пиша планове, с цел да получим финансиране, пиша сюжети, дирижирам. На процедура се убедих в големите благоприятни условия на театъра като обществен и учебен инструмент и основаването на предпоставки за бъдещо положително включване на подрастващите в обществения живот, без значение от техния генезис и благоприятни условия ", безапелационна е госпожа Янева.
" За да се подготвим за спецификата на тази работата бяхме обучавани в интернационалните тренинги, семинари и уъркшопи. Непрекъснато продължаваме да осъвременяваме методите си, участвайки в Европейски и други интернационалните арт-социални планове и такива за образование на обучители. Получавала съм номинации за драматургия, награди за постановка, имам интернационална премия да приложение драма и спектакъл в обществената просветителна сфера и Почетен знак на Президента на Република България за особени заслуги в отбрана на правата на децата ", показва още създателката на спектакъл " Цвете ".
" EU COOLтура " е следващ план, който Българското учебно заведение за политика " Димитър Паница " основава и извършва за младите да чуят посланията и решенията на Европейски Съюз, да схванат, че те са за тях и могат да дойдат и от тях. Проектът е финансиран от Европейски Съюз по Многогодишната работна стратегия на Европейския парламент за разпределяне на безплатни средства в региона на връзката за интервала 2020 – 2021 година Медийни сътрудници на " EU COOLтура " са и. Повече информация можете да намерите!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР