Изкуството - достъпно навсякъде и за всички. Това е мисията

...
Изкуството - достъпно навсякъде и за всички. Това е мисията
Коментари Харесай

„Стенописи в дивото“ или как изкуството може да е достъпно навсякъде и за всички

Изкуството - налично на всички места и за всички. Това е задачата на Крум Багелски, който е измежду най-известните актьори в Европа, които вършат обществени фрески.
Историята му - от мияч на чинии до най-големите лондонски галерии. В момента твори върху кулата в Дряново, по план би трябвало да стане един от найголемите исторически фрески.

„ Аз пребивавам отвън България от 10 години и постоянно ме е шашкал фактът, че хората в Западна Европа не знаят безусловно нищо за България. Когато не знаеш нищо за едно място, ти нормално не го уважаваш, тъй като мислиш, че нищо не се случва там. Обикновено одобряват българите като необразовани, невъзпитани и това нещо постоянно ме е дразнело и това е една от основните хрумвания, за какво искахме да го създадем този стенна живопис “, съобщи Багелски.



Името на Крум е доста по-известно във Англия, в сравнение с в България. Преди едно десетилетие той отпътува за Лондон, с цел да стане художник. И съумява. Вече е имал изложения в част от най-популярните галерии в английската столица. Всяка година взе участие в разнообразни арт фестивали. Преобразява огромна част от лондонските улици, а името му се подрежда измежду тези на най-известните улични художници в Европа.

Тази страна ще остане без хора, без младежи. Повечето хора изчезват, излизат на открито. Със сигурност ми се е желало постоянно да бъдеш художник или каквото и да било в личната си страна на личния си език… Имах целия скептицизъм от всички към мен – художник къща не храни. Започнах да върша обществени фрески из сред по-бедни квартали, които имат потребност от оправяне, до преди този момент бях чистач, мияч на чинии. На първи ден не отидох да видя Биг Бен, просто един ван без прозорци откъм гърба спря пред мен и ме натовариха откъм гърба във вана, цялостен с прахосмукачки, даже не знаех, къде ме карат, само че 2-3 години беше тежко, по-късно малко по-малко започнах да се срещам с художници “, показа създателят.

Източник: Би Ти Ви
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР