Изкуството черпи вдъхновение от истинския живот. Преиначава го, но пък

...
Изкуството черпи вдъхновение от истинския живот. Преиначава го, но пък
Коментари Харесай

Холивуд за вирусите - Апокалиптичните истории с хепи енд

Изкуството черпи ентусиазъм от същинския живот. Преиначава го, само че пък дава сериозен самун за размисъл, изключително в бурни времена. В такива живеем сега - светът гладко бе завлядян от едно заболяване. Факти и суматоха се смесват в потока от информация. Населението е обезпокоеното, а властта - неспособна да овладее суматохата и болестта.
Това звучи като главната сюжетна линия в огромна част от апокалиптичните филми за мистериозни болести, заплашвали човечеството. Избрахме някои от най-запомнящите се и спиращи дъха филми, с цел да си напомним - най-после всичко приключва с хепи енд. Във всяка от сюжетните линии се обръща големи внимание на институциите, които като че ли постоянно по този начин и не съумяват да се поучат от грешките си.

" Заразяване " (Contagion) е прелестен образец, излязъл отдолу под пръстите на режисьора Стивън Спилбърг, който обаче някак си наподобява много притеснително в актуален подтекст.

Филмът е основан през 2011 година, когато светът към момента не познаваше COVID-19.

Сюжетът на кино лентата наблюдава историята на Бет Емхоф - бизнездама от Съединени американски щати, която се завръща вкъщи след работно пътешестване до Хонконг. По-късно същият ден синът и умира по непредвиден метод. Така стартира разпространяването на смъртоносната зараза, само че лишава сериозно време на институциите и здравните служби в страната да схванат сериозността на казуса. Заразата се разраства скорострелно. Болни по целия свят са милиони души, до момента в който учени и специалисти се пробват първо да схванат какво съставлява самия вирус, а по-късно да намерят и лек за него. Хората изпадат в суматоха, публичният ред е обгърнат в цялостен безпорядък...

Винаги има излаз, само че какаво предизвиква суматохата и прибързаните решения, не е зле да научим, даже и от филмите.



" Зараза " (Outbreak) е филм с сходен сюжет, който навърши 25 години напълно скоро. Лентата е на решисьора Волфганг Питърсън и излиза на огромен екран през 1995 година. В него вземат участие Дензъл Уошингтън, Дъстин Хофмън и Рене Русо. Героите им са изправени пред вирус, сходен на ебола, който потегля от животни и постепенно гълтам целия свят.

" Зараза " демонстрира какъв брой надалеч може да стигнат институциите и популацията в опита си да овладеят разпространяването на заболяването. Филмът е пуснат по кината в Съединени американски щати на 10 март 1995 година, когато в Заир върлува действителна зараза от ебола.



За финл, на фона на сходни апокалиптични сюжети и рискови болест още един филм, който е не по-малко стряскаш и даже отблъскващ на моменти, само че пък демонстрира, че това, което може в действителност да избави човечеството, е любовта. Звучи малко тривиално. Но пък е един типично холивудски процес на събитията. Сюжетът има по-скоро детайли на фантастика и може би тъкмо поради това краят му може да ви хареса или не.

" Перфектно възприятие " (Perfect Sense) наблюдава развиването на нова и рискова зараза по цялото земно кълбо. Правим ангажимента, че в превода на български на заглавието се е получило много по-добре, тъй като в действителност става вапрос за сетивата на хората, които както знаем са пет + шестото възприятие. Историята споделя, по какъв начин хората последователно стартират да губят сетивата си едно по едно, като всичко стартира с обонянието. Всяка загубав на сетива мениава и през избрана страст. На фона на пандемията двама души - ресторантьор и вирусолог, откриват любовта. Сред обществото царува безпорядък, управляващите се пробват да овладеят епидемията, а героите на Ева Грийн и Юън Макгрегър намират избавление един към различен. Достатъчна ли ще е?



Джесика Вълчева и Диана Йонкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР