Изкуство върху стени. Успешно преоткриване на стара строителна техника от

...
Изкуство върху стени. Успешно преоткриване на стара строителна техника от
Коментари Харесай

Зелена светлина: Изкуство върху стени

Изкуство върху стени. Успешно преоткриване на остаряла строителна техника от Гана. Архитектката Кваме де Хеер реши да подсети по хубав метод за преимуществата на кирпичените къщи.

Кваме де Хеер, проектант: Да, потреблението на трамбована пръст е остаряла строителна техника. Тук в Гана постоянно са се строили кирпичени къщи, единствено че ние взехме решение да ги модернизираме. Смесваме латерит, който съдържа пясък, с кал, камъчета и глина. И по-късно изливаме тази примес в подготвени форми. В тях сместа се пресова, тъй че да понижи най-малко двойно размера си. Ние имитираме утаечните скали, само че ускоряваме процеса. Да, можем да кажем, че това е утаечна канара, направена не от природата, а от хората.
Резултатът е във тип на солидни постройки, които поддържат вътрешните пространства хладни. Чудесно строително решение, съобразено с климата в Гана.
Джоли Айсън, проектант: О, трамбованата пръст е потвърдила свойствата си. Тя изолира доста добре. Стените са дебели към 30 сантиметра, тъй че жегата мъчно прониква до стаите. Освен това тези здания са устойчиви на трусове, тъй като стените им са монолитни. А що се отнася до здравината - солидни са като бетон. Могат да устоят стотици години.
Историческото доказателство, което Джоли Айсън употребява за своите изказвания, е Великата китайска стена. При градежа на гигантската бариера е употребена трамбована пръст.
Акуса Обенг, проектант: Тук, в Гана има кирпичени здания на повече от 150-200 години и към момента са здрави. В настоящето и бъдещото строителство няма по какъв начин да бъдат зачеркнати тези техники. Кирпичът навлиза и в новото строителство.
Основно предписание, което съблюдават Кваме де Хеер и екипът ѝ е материалите, които се употребяват, да не се придвижват отдалеко. Използваните естествени запаси би трябвало да са на разстояние до 2 километра от мястото, където се строи. Край столицата на Гана към този момент има построени 8 постройки благодарение на естествения способ. Пъстри къщи, които ловко съчетават старите с нови техники.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР