Изкуственото поддържане на държавния ТЕЦ може да създаде нови проблеми

...
Изкуственото поддържане на държавния ТЕЦ може да създаде нови проблеми
Коментари Харесай

Работодателите ще сезират ЕК заради "спасяването" на ТЕЦ "Марица-изток" 2

Изкуственото поддържане на държавния Топлоелектрическа централа може да сътвори нови проблеми в енергетиката.

© Живко Ангелов Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ) остро възрази против решението на Народното събрание, с което държавното управление бе задължено да " избави " от банкрут държавния Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2, и разгласи, че ще сезира за това Европейска комисия.

Миналия петък депутатите гласоподаваха единомислещо мандат на държавното управление да капитализира задлъжнялата с над 1.5 милиарда лева централа без да съгласува тази държавна помощ с Брюксел. Това без подозрение ще сложи страната ни в нова наказателна процедура, а краткотрайното субсидиране няма да оздрави сдружението и то ще продължи да натрупа загуби за милиарди.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и отрасловия министър Теменужка Петкова работодателите акцентират, че това е непазарна процедура от интервала преди 1989 година, която е срещу европейските политики. Освен това сходно решение би завабило икономическия напредък на България и би довело до повишаване на тока, считат още от БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ.

Като интернат

Получавайки " пари наготово " централата не се стреми да усъвършенства разноските си. Освен това ТЕЦ-ът работи на 50% и по-малко от потенциала си, само че не редуцира така и така раздутата бройка на личния състав, считат работодателите.

В писмото си те показват, че в края на 2019 година централата има близо 2400 чиновници, при конфигурирана мощ от 1620 МВ. За съпоставяне в " КонтурГлобал Марица изток 3 " (бившата " Марица-изток " 3) работят малко над 400 чиновници, при конфигурирана мощ от 908 МВ, а в " Ей и Ес 3С Марица изток 1 " при мощ от 690 МВ има близо 380 заети. Или при сходна величина двете частни централи плащатзаплати на три пъти по-малко хора.

Под сурдинка

Бизнесът обръща внимание и на изключителната заповед на отрасловия министър Теменужка Петкова, с която се задължава НЕК да изкупи от държавния Топлоелектрическа централа съвсем 2 млн. Мвтч за контролирания пазар до края на юни. Това ще коства на фонд " Сигурност на електроенергийната система " в годишен проект над 150 млн. лв., което ще се заплати от потребителите през закрепената съставния елемент от крайната цена на електрическа енергия през цената " обвързване към обществото ", написа в позицията на работодателите. А това от своя страна ще увеличи цената на електрическата енергия.

Решението

Работодателите оферират пакет от ограничения за справяне със обстановката. Една от тях планува България да вкара тъй наречените капацитетен механизъм и тръжна процедура за обезпечаване на сигурността на електроенергийната система. За сходна скица се приказва от повече от година, само че все още няма изясненост далии по кое време ще стане факт.

Бизнесът упорства още за оптимизация на разноските и за това всички ненотифицирани държавни помощи в енергетиката да бъдат прекъснати, а тези, които ги получават да вземат участие в търг за потенциали.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР