„Изкуствено създаденият път, който се намира под подпорната стена при

...
„Изкуствено създаденият път, който се намира под подпорната стена при
Коментари Харесай

Зам.-кметът в Асеновград: Изкуствено създаденият път при свлачището ще се свлече по естествен начин

„ Изкуствено основаният път, който се намира под подпорната стена при укрепеното към този момент свлачище на пътя за Асеновата цитадела е краткотраен и би следвало да се свлече по натурален метод. Той е построен за техниката да направи хоризонталните сондажи и да бъдат заложени анкерните устройства. Нормално е с течение на времето краткотрайният път да се обруши и тази земна маса надлежно да се свлече по естествения си откоз, който е имала и все още. “ Това изясни пред медии заместник-кметът по строителството инженер Стоян Димитров. Той посочи, че подпорната стена от долна си страна е укрепена с пилотна структура и е анкерирана в хубавичко канара. Укрепителните действия са осъществени на база предварителни предпроектни изследвания. Това оповестяват от пресцентъра на община Асеновград.

Димитров уточни, че е осъществен оглед на място, който е установил, че след приключването на обекта са се образували две пукнатини с дължина към 1,5 метра в контактната зона. „ Това нормално се получава там, където се трансформира коравината на пътната структура, т.е. в зоната където е свлачището е направена постоянна структура и незабавно след него е обикновено да се появи тази цепнатина. В момента в който има опция и времето разреши, ще се подхващат ограничения “, разясни заместник-кметът.

В новата капиталова стратегия на община Асеновград се плануват средства за трайно решение на казуса. Идеята е да се създаде план, в който всички подпочвени води, които минават под пътното платно в региона, да бъдат уловени и отведени там, където е належащо. Целта е да се пренасочат към към този момент съществуващите дерета по този начин, че да не преовлажняват избрани сектори и да не се основават предпоставки за формиране на свлачища.

В умозаключение инженер Стоян Димитров заяви, че все още на територията на община Асеновград няма проблеми в резултат на изобилните и продължителни дъждове. „ Имаше три конфликтни точки, за които бяха прдприети незабавни ограничения. Нямаме данни за нанесени провали на жилища и земи.

Образуваха се дребни свлачищни процеси и паднали камъни, които бяха отстранени и пътното платно бе освободено. Разчистено бе пространството при един от мостовете в село Нареченски бани. На мястото се бяха натрупали клони и растителност. Ситуацията беше овладяна навреме, с помощта на което не се стигна до неприятни произшествия “, уточни Димитров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР