Изкуственият интелект вече се справя по-добре от лекарите с диагностиката

...
Изкуственият интелект вече се справя по-добре от лекарите с диагностиката
Коментари Харесай

Изкуствен интелект вече диагностицира рак на гърдата по-добре от лекарите

Изкуственият разсъдък към този момент се оправя по-добре от лекарите с диагностиката на рака на гърдата – това демонстрира изследване, оповестено в журнала Nature и представено от Би Би Си.

В него логаритъм, основан от учени от Гугъл Health и Imperial College London, е подготвен да разчита рентгенови фотоси на дами от Англия и Съединени американски щати. Той се е справил по-добре от всеки от един от общо шестима радиолози и е бил на същото равнище като екип от двама лекари. И за разлика от хората не се уморява.

В настоящия си тип Националната здравна работа на Англия употребява двама радиолози, които да диагностицират рака на гърдата по мамографски фотоси – в случай че те не реализират единодушие, се включва и трети.

За разлика от тях, изкуственият разсъдък не е имал достъп до здравната история на пациентите, а единствено до изображенията. Той дава с 1.2% по-малко подправени положителни резултати и с 2.7% по-малко подправени отрицателни резултати (в които ракът бива пропускан от лекарите) спрямо мнението единствено на един доктор във Англия. Рентгеновите фотоси на британките са били 25856, а на американките - 3097.

При вторите подправените положителни резултати са намалели с 5.7% а подправените негативи - с 9.4%. В Съединени американски щати единствено един доктор разчита мамограмите.

На радиолозите са нужни повече от 10 години образование, с цел да могат да разчитат мамограми. Това е жизненоважна, само че времеемка работа. Засега изкуственият разсъдък няма да се оправи самичък с тази задача – нужни са хора да го обучат и човек, който да вземе крайното решение, само че може да спести нуждата от второто мнение, което е наложително в този момент във Англия. Това значи, че даването на диагнози може да се форсира.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР