Изкуственият интелект ще принуди голям брой хора да се преквалифицират(снимка:

...
Изкуственият интелект ще принуди голям брой хора да се преквалифицират(снимка:
Коментари Харесай

Италия ще подпомогне хората, уволнени заради AI


Изкуственият разсъдък ще принуди огромен брой хора да се преквалифицират
(снимка: CC0 Public Domain)

Италианските управляващи заделиха 30 милиона евро за фонд, който ще подкрепя образованието на жителите в цифрови специалности. 10 милиона ще бъдат изхарчени за преквалификация на хора, чиито специалности са изключително застрашени от изкуствения разсъдък.

Над половината (54%) от италианските жители на възраст от 16 до 74 години нямат даже съществени цифрови умения, което е много над междинното за Европа, отбелязва Ройтерс. Фондът за цифрова република (Fondoperla Repubblica Digitale) цели да помогне на италианците да овладеят цифрови специалности.

От общо 30 милиона евро, отпуснати от държавното управление, 10 милиона евро ще отидат за поддръжка и образование на хора, чиито настоящи работни места са изключително застрашени от разпространяването на нови технологии и автоматизация, изключително AI.

Според ръководителите на фонда, доста специалности са застрашени, в това число обвързваните с превоза, логистика, офис техническа поддръжка и администрация. Нарастващата степен на автоматизация може да остави без прехранване служащи в секторите на производството, услугите и търговията на дребно.
още по темата
Други 20 млн. евро от фонда ще бъдат ориентирани към подкрепяне на безработните и „ неактивните ”, по-точно към образованието им в цифрови специалности, които ще им оказват помощ да излязат още веднъж на пазара на труда.

Същевременно детонацията на технологии като AI бота ChatGPT притегли вниманието на законодателите в няколко страни. Много специалисти настояват, че изкуственият разсъдък би трябвало да бъде строго контролиран, с цел да се избегнат закани за националната сигурност, образованието и пазара на труда.

Но до момента в който се разискват регулаторни благоприятни условия, AI технологиите напредват с ускорени темпове, променяйки всичко по пътя си.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР