Изкуственият интелект се очаква да засегне близо 40% от всички

...
Изкуственият интелект се очаква да засегне близо 40% от всички
Коментари Харесай

ИИ ще засегне 40% от работните места, каза Кристалина Георгиева

Изкуственият разсъдък се чака да засегне близо 40% от всички работни места, съгласно нов разбор на Международния валутен фонд (МВФ).

Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева споделя, че „ в множеството сюжети ИИ евентуално ще утежни общото неравноправие “.

Г-жа Георгиева прибавя, че политиците би трябвало да извърнат внимание на „ тревожната наклонност “, с цел да „ предотвратят по-нататъшното подклаждане на обществено напрежение от технологията “.

МВФ сподели, че изкуственият разсъдък евентуално ще засегне по-голям дял от работните места - към 60% - в развитите стопански системи. В половината от тези случаи служащите могат да чакат да се възползват от консолидираното на ИИ, което ще увеличи тяхната продуктивност.

В други случаи ИИ ще има способността да извършва основни задания, които сега се извършват от хора. Това може да понижи търсенето на работна ръка, да повлияе на заплатите и даже да отстрани работните места. Междувременно МВФ предвижда, че технологията ще засегне единствено 26% от работните места в страните с ниски приходи.

Г-жа Георгиева сподели, че „ доста от тези страни нямат инфраструктура или квалифицирана работна мощ, с цел да се възползват от преимуществата на ИИ, което покачва риска с течение на времето технологията да утежни неравенството сред нациите “.

По-общо казано, по-младите служащи и служащите с по-високи приходи може да получат непропорционално нарастване на заплатите си след приемането на ИИ. Работниците с по-ниски приходи и по-възрастните служащи може да изостанат, счита МВФ.

„ Изключително значимо е страните да основат цялостни мрежи за обществена сигурност и да предложат стратегии за преквалификация на уязвимите служащи “, сподели госпожа Георгиева. „ По този метод можем да създадем прехода на ИИ по-приобщаващ, защитавайки поминъка и ограничавайки неравенството. “

Анализът на МВФ идва, когато световните бизнес и политически водачи се събират на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария. AI е тематика на полемика след повишаването на известността на приложения като ChatGPT.

Технологията е изправена пред засилено контролиране в целия свят. Миналия месец представители на Европейския съюз реализираха предварителна договорка по отношение на първите в света всеобхватни закони за контролиране на потреблението на ИИ.

Европейският парламент ще гласоподава предложенията за Закона за ИИ при започване на тази година, само че каквото и да е законодателство няма да влезе в действие минимум до 2025 година

САЩ, Обединеното кралство и Китай към момента не са разгласили свои лични насоки за ИИ.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР