Изкуственият интелект, разработен от Google, успя да научи чужд език

...
Изкуственият интелект, разработен от Google, успя да научи чужд език
Коментари Харесай

Google е поразен: неговият ИИ научи нов език без външна помощ и допълнително обучение

Изкуственият разсъдък, създаден от Гугъл, съумя да научи непознат език без човешка помощ. Гигантът от Маунтин Вю към момента не знае по какъв метод изкуственият разсъдък е съумял да реализира това…

В изявление за CBS основният изпълнителен шеф на Гугъл Сундар Пичай показа за какво компанията е внимателна във връзка с изкуствения разсъдък. През миналите няколко години колосът от Маунтин Вю в действителност отсрочи няколко плана, свързани с изкуствения разсъдък, заради прекомерна нерешителност. По-конкретно бе отсрочено основаването на езикови модели, като Гугъл се базира на опасности за сигурността и имиджа. Отчасти заради тази нерешителност OpenAI и Microsoft изпревариха Гугъл в конкуренцията за изкуствен интелект. Въпреки това компанията имаше всички благоприятни условия да се утвърди като водач.

„ Всички ние би трябвало да носим отговорност за всяка стъпка по този път “, сподели още Сундар Пичай.

В устрема си да реагира по-смело на съперниците си Гугъл употребява сходен метод при основаването на Bard. Вместо да показа чатбота в международен мащаб и едновременно, компанията заложи на поетапното му предложение, започвайки от Съединени американски щати и Англия.

„ Искаме да разработим по-стабилни равнища на сигурност, преди да изградим и използван доста по-мощни модели “, изяснява изпълнителният шеф на Гугъл.

Първоначално Гугъл разчиташе на модела LaMDA (езиков модел за приложения за разговори). Постепенно компанията добави функционалности към по-мощен езиков модел, а точно Pathways Language Model (PaLM). PaLM има 540 милиарда параметъра, до момента в който LaMDA има единствено 137 милиарда.

Според Сундар Пичай от време на време генеративните изкуствени интелекти не се държат съгласно упованията. Ето за какво е извънредно значимо да се работи внимателно, като се наблюдават деликатно реакциите на изкуствения разсъдък.

Според констатациите на Гугъл езиковите модели от време на време могат независимо да се научат на нови умения без знанието на програмистите. Компанията назовава тази загадка „ зараждащи свойства “.

Така да вземем за пример пробният изкуствен интелект, създаден от Гугъл, е съумял да научи „ езика на Бангладеш самичък, макар че не е бил подготвен и въобще не е бил обучаван за това„. Присъстващият в предаването дружно със Сундар Пичай Джеймс Манийка, старши вицепрезидент по технологиите в Гугъл, изяснява, че на ИИ са били нужни единствено няколко поръчки, с цел да се научи на непознатия език:

„ Установихме, че с доста дребен брой поръчки на бенгалски той някак може да схване и преведе целия бенгалски език “.

Възникващите свойства произтичат от самия развой на машинното образование, при който машината се самообучава въз основа на наличните данни, без човешка интервенция. Ако доведем тази логичност до прекаленост, не е толкоз изненадващо, че изкуственият разсъдък е съумял да научи език без помощта на програмист и изобщо без спомагателна човешка помощ.

Само че нито Сундар Пичай, нито който и да било от специалистите на Гугъл не знаят по какъв тъкмо метод този ИИ е изучил бенгалския език. Тоест, за тях той е нещо като черна кутия – някаква система, вътрешната работа на която е на никого незнайна.

Ръководителят на Гугъл припомня, че „ по същия метод не разбираме изцяло по какъв начин работи човешкият разум “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР