Изкуственият интелект постоянно тренира как да пази потребителитеПри 2 милиарда

...
Изкуственият интелект постоянно тренира как да пази потребителитеПри 2 милиарда
Коментари Харесай

Мощен AI брани всяко включване в Facebook

Изкуственият разсъдък непрекъснато тренира по какъв начин да пази потребителите

При 2 милиарда логвания във Фейсбук дневно, се изисква грамаден размер калкулации, с цел да бъде обезпечена сигурността на потребителите, уточни Лесли Смит, инженер по сигурността в обществената мрежа

Kак се подсигурява сигурността на жителите в постройка, в която влизат 2 милиарда души всеки ден? Така би звучал въпросът, в случай че Фейсбук беше физическо пространство…

Най-популярната обществена мрежа има по 2 милиарда логвания дневно и като такава е обект на нездравия интерес на стотици хакери, уеб измамници и всевъзможни други субекти, стимулирани от финансови подбуди да злоупотребяват с данните на потребителите.

Механизми за самообучаващи се системи с изкуствен интелект (AI) непрекъснато „ упражняват ” по какъв начин да защищават потребителите, разкри Лесли Смит, инженер по сигурността към Фейсбук, на семинар тази заран в границите на Четвъртия районен конгрес по киберсигурност и киберпрестъпност за страните от Югоизточна Европа, проведен от Международната академия за образование по киберразследвания, ГДБОП и IDC България.

По думите на Лесли Смит, най-често срещаните проблеми със отбраната в обществената мрежа са:

За да попречат на сходни набези, AI системите на обществената мрежа са построили комплициран механизъм за засичане на нередности. В неговата основа е следенето за съмнително държание.

„ Ако е налице неведнъж въвеждане на неверна ключова дума, значи нещо не е наред ”, споделя Смит. Тогава се ревизира историята на логванията, IP адресите им, локациите. Но това може да се окаже недостаъчно.

„ Ако всекидневно се вписвате в своя Фейсбук профил от София, само че един ден се включите от Йоханесбург, има два разновидността – или пътувате, или някой е отвлякъл профила ви ”, сподели още Смит. В сходни обстановки се изисква и спомагателна автентификация.

Всичко това основава чудовищно натоварване за обществената мрежа. „ Ние би трябвало да вършим това за всеки консуматор – освен това бързо, незабелязано за потребителя ”, сподели експертът на Фейсбук. При 2 милиарда логвания дневно става дума за колосално количество изчислителна активност.
още по тематиката
Задачата се усложнява в допълнение от намесата на технологии, които мнозина обикновено употребяват онлайн: роуминг, потребление на проксита и анонимизатори, VPN мрежи и други

Своевременно екипът по отбраната във Фейсбук продължава да работи старателно по рационализиране на функционалностите за инспекция на идентичността на потребителите. Така да вземем за пример, един от механизмите изисква от логнатия консуматор да разпознае другари от фотография, качена по-рано. Ако профилът е „ похитен ” и се употребява непозволено от хакер, това ще е огромно усложнение за него. „ Той би трябвало да познава добре всичките ви другари от целия лист ”, изясни Смит.

Друг механизъм пък планува Фейсбук да запита потребителя с кого от приятелите е чатил през последните 2 седмици, предлагайки лист на хипотетичните другари, с които е общувано. Предполага се, че в случай че профилът е похитен, хакерът не би могъл да отговори на сходен въпрос.

Същите ограничения за сигурност, които се създават за facebook.com, са използвани и годни и за месинджъра на Фейсбук, увери Лесли Смит. „ Това значи, че в случай че даден линк е разпознат като фишинг офанзива, да вземем за пример, той не би трябвало да мине през месинджъра ”, добави тя.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР