Изкуственият интелект навлиза неудържимо в изкуството, задава се правен хаос(снимка:

...
Коментари Харесай

Adobe започна да продава изображения, генерирани от изкуствен интелект


Изкуственият разсъдък навлиза неудържимо в изкуството, задава се юридически безпорядък
(снимка: CC0 Public Domain)

Софтуерната компания Adobe пусна в продажба стокови изображения от своята фотобанка, основани благодарение на генеративни AI стратегии като Dall-E и Stable Diffusion. Докато общността подлага на критика невронните мрежи за способността им да лишат създателите от доходи и дискутира вероятните правни последствия от потреблението им, Adobe към този момент ги възприема в комерсиалната си активност.

На конференция през октомври Adobe приказва за огромната роля, която изкуственият разсъдък ще играе в генерирането на наличие. Компанията съобщи, че вижда AI като допълнение, а не като сурогат на хората-творци.

Сега Adobe споделя, че приема произведения, основани благодарение на AI от художници, на общо съображение – належащо е ясно да се уточни потреблението на невронни мрежи в тяхното основаване. Компанията е почнала да тества механизма за съдействие още преди формалното известие.

Според представител на Adobe, компанията е прелестно сюрпризирана ” от AI, защото неговата работа дава отговор на стандартите за качество. Някои притежатели на платформи за търговия с цифрово наличие обаче подхождат по-предпазливо към казуса, заради правни опасности.

За разлика от тях, Adobe не се опасява от вероятни правни проблеми. Компанията изисква от създателите да потвърдят, че имат нужните права върху изпратените творби, и е подготвена да компенсира купувачите на стокови изображения за възможни вреди при положение на проблеми със закона.
още по темата
Освен това Adobe не разрешава продажбата на изображения, свързани с избрани хора, места или парцели, както и подражаване на стиловете на създатели без разрешението на носителите на авторските права.

Последното е доста значимо, като се има поради, че към момента са налице редица проблеми, свързани с генеративните AI системи. По-специално, не е изцяло ясно дали хората, чиито творби са били употребявани за образование на AI, имат право да предявяват искове против притежателите на такива системи и по-специално към творбите, които генерират.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР