Изкуственият интелект може да спаси пчелите от изчезване. Идеята е,

...
Изкуственият интелект може да спаси пчелите от изчезване. Идеята е,
Коментари Харесай

Зелена светлина: Изкуственият интелект може да спаси пчелите

Изкуственият разсъдък може да избави пчелите от изгубване. Идеята е, меко казано, непредвидена. Но като изключим скептичните намеци за безсмислена фантастика, остава един изцяло логически план на английски учени. Е, най-малко могат да опитат да го увенчаят и с триумф. И без това създанията с натурален разсъдък мъчно могат да се оправят със застрашителното понижаване на броя на пчелните колонии.

Как ще успее изкуственият разсъдък ли? Като се вслуша в пчелите. Специални датчици, инсталирани върху кошери, ще наблюдават звука на жужене на пчелите, придвижването на крилцата и краката им, количеството нектар, което е събрано, влажността. А също по този начин ще се мери замърсяването в региона на кошера, ще се наблюдават и метеорологичните условия. Към плана се причислява и интернет компанията " Оракъл ", с цел да се сътвори международна мрежа от умни кошери. Така пчеларите ще получават в действително време информация за положението на пчелите.
Саймън Потс, професор по биоразнообразие: Със свързването на машините с изкуствен интелект към кошерите на разнообразни места, ние ще стартираме да записваме, както аз се показвам „ здравето на пчелите ". Ние ще следим изискванията вътре в кошера - интензивността на пчелите, топлината, температурата и всевъзможни елементи. Когато пчелите са заболели, ние ще разбираме по данните, които получаваме.
Че има проблем с пчелите от дълго време е известно. Само че хората не могат да схванат какво тъкмо предизвиква гибелта им. Пестицидите са единствено част от листата със обвинените. Но към този момент с тази задача се заема изкуственият разсъдък. Поставянето на датчици върху кошери не е оригиналност, за първи път, обаче, се включват и машини, които да проучват какво „ споделят " пчелите. Тъй като звукът най-добре разкрива положението им.
Саймън Потс, професор по биоразнообразие: Всяко насекомо, когато лети, издава избран тон, друг от останалите. С тези датчици ние се надяваме да предотвратим проблемите. Ако засечем, че нещо не е наред с пчелите, пчеларите ще бъдат осведомени. Така те ще могат да реагират незабавно.
Пренаселването, да вземем за пример, постоянно това предизвиква гибелта на доста от насекомите в кошера. Причините са разнообразни - ниски температури, мокрота... Със датчиците, обаче, незабавно може да се разбере казуса и да се трансформират изискванията. Мерките ще предотвратят измирането на пчелите. Умен план с амбициозни мащаби. Колкото повече кошери бъдат включени към самобитната мрежа, толкоз по-голям късмет за оцеляване получават пчелите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР