Изкуственият интелект може да се учи и да става все

...
Изкуственият интелект може да се учи и да става все
Коментари Харесай

GPT-4 става мързелив и глупав: Охладете очакванията си, съветват учени

Изкуственият разсъдък може да се " учи " и да става все по-интелигентен с течение на времето.

Това беше една от главните аргументи за международната фикс идея по приложението ChatGPT незабавно след стартирането на модела от OpenAI предишния ноември.

Ами в случай че не се случва по този начин в реалност?

Точно от това се оплакват в последно време потребителите на GPT-4, най-мощния модел на изкуствен интелект в света.

В мнения в Twitter и във форума на разработчиците на OpenAI, те алармират за редица проблеми с продуктивността, оповестява BusinessInsider.

Сред главните проблеми са отслабена логичност, повече неверни отговори, загуба на информация, проблеми със следването на указания, забравяне да се прибавят скоби в главния софтуерен код и запомняне единствено на последните задания.

В будна кома ли е GPT-4

" GPT-4 е разочароващ ", написа разработчик, който употребява технологията, с цел да кодира функционалности за своя уеб страница.

" Това е като да караш Ферари в продължение на един месец, а след това внезапно да се превърнеш в изтърбушен остарял пикап. Не съм сигурен, че желая да заплащам за него. ", добавя потребителят.

Питър Янг, продуктов управител в Roblox, написа, че моделът генерира по-бързи резултати, само че с по-лошо качество. " Установих, че е станал и по-мързелив ", отговоря му различен консуматор на Twitter, Фрейзър Маклауд.

Потребителят Кристи Кенеди написа във форума за разработчици на OpenAI, че GPT-4  зацикля още веднъж и още веднъж при извеждането на код и друга информация.

" Това е мозъчна гибел спрямо преди. Ако в действителност не го притискате да се държи както преди, може и да не забележите. И въпреки всичко, в случай че в действителност желаете да го ползвате пълноценно, ще видите, че явно е доста по-глупав ", оплаква се тя.

" Не, не сме създали GPT-4 по-глупав. Точно противоположното: вършим всяка нова версия по-интелигентна от предходната ". Това написа в Twitter Питър Уелиндър, вицепрезидент по продуктите в OpenAI, откакто Insider заяви за проблемите. " Ако имате образци, в които смятате, че е регресирала, апелирам, отговорете на тази тематика и ние ще проверяваме ", добави той.

No, we haven't made GPT-4 dumber. Quite the opposite: we make each new version smarter than the previous one.

Current hypothesis: When you use it more heavily, you start noticing issues you didn't see before.
— Peter Welinder (@npew) July 13, 2023
След многочислените недоволства от консуматори, откриватели на изкуствения разсъдък вземат решение да схванат какво се случва с технологията и изготвят ново изследване. 
от него са безапелационни: 
" Установихме, че представянето на GPT-3.5 и GPT-4 се разграничават доста при тези две версии и че държанието им при някои задания се утежнява доста с течение на времето ", декларират създателите.

В екипа участват съществени откриватели на изкуствения разсъдък. Основният от тях е Матей Захария, основен механически шеф на Databricks, една от най-хубавите компании за данни с изкуствен интелект, която неотдавна беше оценена на 38 милиарда $.

" Интересен е и въпросът дали услугата за LLM като GPT-4 непрекъснато става " по-добра " с течение на времето ", пишат в публикацията си Захария и сътрудниците му откриватели.

Магията LLM

Магията на тази технология се състои в това, че може да гълтам нови данни и да ги употребява, с цел да се усъвършенства с течение на времето, без да се постанова софтуерни инженери ръчно да актуализират кода.

Това е главната концепция, която движи днешната полуда по AI и съпътстващите я скокове на фондовите пазари. Ако обаче GPT-4 се утежнява, този мотив стартира да отслабва за феновете на изкуствения разсъдък, се споделя в отчета.

Това е голяма смяна спрямо началото на тази година, когато OpenAI развълнува света с ChatGPT, а софтуерната промишленост очакваше стартирането на GPT-4 с боязън.

Първоначално ChatGPT работеше с GPT-3 и GPT-3.5 - са гигантските базови модели на изкуствения разсъдък, които обезпечават неговите странни отговори.

По-големият GPT-4 беше пуснат през март и бързо се трансформира в модела, който се употребява от разработчиците и други експерти от софтуерната промишленост. Той се счита за най-мощния разполагаем модел на AI и е мултимодален, което значи, че схваща изображения и текстови данни.

С течение на времето, GPT-4 стана по-бърз, само че продуктивността видимо понижа, което открива и новият отчет на учените.

Факторът Microsoft

Microsoft е вложила обилни средства в OpenAI. Компанията внедрява тази технология в своя програмен продукт и таксува потребителите за новите благоприятни условия.

Във вторник – същият ден, в който беше оповестено изследването, Microsoft показа цени за Microsoft CoPilot – нови версии на известни облачни софтуери, като Office 365, които работят с изкуствен интелект. Това коства 30 $ на месец повече, в допълнение към това, което потребителите към този момент заплащат.

Пазарната стойност на софтуерния водач скочи с над 150 милиарда $ по-късно известие, което демонстрира, че Уолстрийт залага на изкуствения разсъдък и на въздействието, което  ще окаже върху продуктите на компанията.

Здравословен скептизицъм

Новото изследване за опциите на GPT-4 дава здравословна доза песимизъм по отношение на прогнозите,  които са в основата на тези диви съмнения в цената.

Според учения Гари Маркъс LLM моделите са толкоз нестабилни, че да се разчита на тях за бизнес артикули от висок клас напълно не е добра концепция.  

" Кой със здрав разсъдък би разчитал на система, която може да бъде 97,6% вярна по дадена задача през март и 2,4% вярна по същата задача през юни? ", написа той в Twitter, цитирайки един от изводите в научния труд. " Важни резултати. Нека, всички, които възнамеряват да разчитат на LLM, да им извърнат внимание. ", поучава ученият.

Нещо повече, той предвижда, че " тази неустойчивост ще бъде гибелта на LLM ".

" Те в никакъв случай няма да бъдат толкоз сполучливи в комерсиално отношение, колкото си показва общността на рисковите вложители и някоя архитектурна иновация, която разрешава по-голяма непоклатимост, значително ще измести LLM в границите на идващите 10 години. ", добави той.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР