Изкуственият интелект може да се окаже по-прецизен от хората и

...
Изкуственият интелект може да се окаже по-прецизен от хората и
Коментари Харесай

Роботи откриват по-добре от лекари рак на маточната шийка

Изкуственият разсъдък може да се окаже по-прецизен от хората и обичайните медицински способи, що се отнася до разкриване на предракови промени на маточната шийка, обявиха американски учени, представени от Франс прес.

Ракът на шийката на матката е 4-ият най-често срещан тип рак в света. През 2018 година са регистрирани 570 000 случая на болестта, сочат данни на Световната здравна организация. В богатите страни напредъкът в откриването на рак на маточната шийка и акциите за имунизация против причиняващите болестта папиломавируси понижиха смъртността. По-малко от този прогрес обаче се възползват бедните стрени, където през 2012 година са регистрирани 90 на 100 от случаите на рак на маточната шийка.

"Ракът на шийката на матката към този момент е болест на бедните - съобщи ръкводителят на проучването Марк Шифман от Американския народен онкологичен институт в региона на Вашингтон. - Опитваме се да открием налични, само че доста прецизни способи, с цел да нападаме рака на маточната шийка чрез вируси или елементарни технологии, като да вземем за пример потребление на смарт телефон. " Екипът му създал логаритъм въз основа на 60 000 фотоси на маточни шийки. Фотографиите били направени в Коста Рика през 90-те години на предишния век. Години наред било следено здравословното положение на 9400 дами. Това разрешило всеки случай на рак на маточната шийка да бъде обвързван с дадена фотография преди появяването на болестта. След като бил квалифициран въз основата на тези фотоси, логаритъмът разкрил предракови кафези в 91 на 100 от случаите. За съпоставяне специалистите ги откриват в 69 на 100 от случаите, а обичайните способи, като потребление на намазка - в 71 на 100 от случаите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР