Изкуственият интелект има потенциала да се справи с някои от

...
Изкуственият интелект има потенциала да се справи с някои от
Коментари Харесай

Образованието и изкуственият интелект

Изкуственият разсъдък има капацитета да се оправи с някои от най-големите провокации в днешното обучение, да обнови практиките за преподаване и учене и да форсира напредъка към задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване.

Бързото софтуерно развиване обаче неизбежно носи голям брой опасности и провокации, които до момента изпреварват политиката, дебатите и регулаторните рамки.

Въпреки това позицията на е, че се ангажира да поддържа държавите-членки да употребяват капацитета на технологиите с изкуствен интелект за реализиране на Програмата за обучение 2030, като в същото време подсигурява, че нейното приложение в учебен подтекст се управлява от главните правила на приобщаване и равнопоставеност.

През предходната година, когато Станфордският ускорител за образование и Станфордският институт за ИИ, насочен към индивида, започнаха да възнамеряват встъпителната среща на върха за изкуственият разсъдък и образованието, ChatGPT към момента не беше обществено наличен.

По времето, когато срещата се организира на 15 февруари тази година, ChatGPT имаше повече от 100 милиона неповторими консуматори и 30% от всички студенти го бяха употребявали. Това демонстрира, че изкуственият разсъдък е технология, която се развива с в действителност невиждани темпове.

ИИ има в действителност голям капацитет, който може да както позитивен, по този начин и негативен. Според декана на технологията може да „ автоматизира в действителност неприятни способи на преподаване ”, като в същото време изисква основаване на „ фундаментално нови ” концепции за образование.

От друга страна ИИ може да автоматизира и най-хубавите модели на преподаване. Технологията може да се употребява освен за образование на възпитаници, само че и на самите учители, защото има опция да дава противоположна връзка в действително време за ставащото в класната стая.

Например, преподавател по биология би могъл да изиска информация за най-новите проучвания и да употребява ИИ, с цел да актуализира преподавания материал в границите на минути.

Конвенционалното образование се приспособява въз основа на правилността на отговорите на учениците. ИИ разрешава гладко адаптиране на ученика към образователния развой, а не просто дава противоположна връзка за верни или неверни отговори.

Брайън Браун, професор по обучение, показва, че в този момент „ това, което знаем за ученето, не се отразява в метода, по който се преподава ”. Например, учителите знаят, че ученето се случва най-добре посредством полемики в класната стая. Въпреки това, единствено един възпитаник може да приказва в даден миг. А ИИ има капацитета да разреши на учителя да генерира по едно и също време неповторими диалози и самостоятелен метод с всички възпитаници.

Ема Брънскил, доцент по компютърни науки, отбелязва, че има огромен брой умения, които са в действителност сложни за дейно преподаване, като връзка, сериозно мислене и решение на проблеми. А ИИ може да помогне на учениците за усвояването им.

В същото време потреблението на изкуствения разсъдък крие и опасности. Той на процедура може да взема решение проби и задания, и даже да написа съчинения и разбори вместо учениците.

Голямото предизвикателство е по какъв начин ИИ да се употребява като инструмент за образование, без да се трансформира в сурогат на ученето? Широкият обществен достъп до системи с изкуствен интелект прави необходимо намирането на отговора в най-скоро време.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР