Изкуственият интелект и машинното обучение носят както нови възможности, така

...
Изкуственият интелект и машинното обучение носят както нови възможности, така
Коментари Харесай

Умните градове – предизвикателство на технологиите

Изкуственият разсъдък и машинното образование носят както нови благоприятни условия, по този начин и нови опасности, малко на брой са наясно със общественото влияние на технологиите

5G свързаността се преглежда като катализатор за интелигентните градов
 (снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на решения за по този начин наречените интелигентни градове ще възлиза на 833 милиарда $ до 2030 година, съгласно GlobalData – компания за данни и разбори. Наскоро тя разгласява и преглед на основните софтуерни трендове при интелигентните градове – и тяхното разбиране.

Кибер закани

Умните градове са причина за увеличение на риска от хакерски атаки, ориентирани към сериозна инфраструктура. Показателно за това е към този момент следеното през 2019 година атакуване на градски структури с изнудвачески програмен продукт (рансъмуер), при което даже бяха изключени сървърите на някои градове, а други фактически се съгласиха да платят откуп.

Все по-голямата съгласуваност в границите на интелигентните градове значи, че въздействието на офанзивите може да бъде пагубно. Инициативата „ Сигурност за интелигентните градове ” се надява да ускори съдействието сред градски управляващи, частни компании, държавни управления, други начинания с нестопанска цел и лица, които работят в областта на отбраната от хакерски атаки.

Дигитални близнаци

Дигиталният близнак е цифрово показване на физически актив, който се употребява като единствен на истината и може да се комбинира по този начин, че да се направи обширен преглед на цели системи – от трафика до въздействието на строителството върху градската среда. Тази година от ден на ден компании ще разгласят по-голяма възвръщаемост на вложенията (ROI) от планове за цифрови близнаци.

Рискове и благоприятни условия на ИИ

Изкуственият разсъдък (ИИ) и машинното образование (МО) носят както нови благоприятни условия, по този начин и нови опасности за интелигентните градове. Малцина са наясно със общественото влияние на въпросните технологии, още по-малко пък са подготвени да ги посрещнат.

Проучване от септември 2019 година, направено от Форума на Оливър Уайман, проучва 105 града по света, употребявайки четири критерия:

Изводът на изследването е, че множеството градове не се занимават с въздействието на изкуствения разсъдък върху обществото и от технологиите като цяло. Освен това градските управляващи се концентрират върху създаването и опциите, само че като цяло подценяват рисковете.

Бавно нахлуване на 5G

5G свързаността се преглежда като катализатор за интелигентните градове. Този тип мрежи са по-бързи от 4G, имат по-широка честотна лента за транспорт на данни и по-ниска инертност. И въпреки всичко възприемането на 5G е едва, несигурно, нерешително и „ разпарчетосано ”. В Азия е налице максимален прогрес. В Европа и Съединени американски щати обаче развиването е по-бавно.

Нещо, което градските управляващи могат да създадат в поддръжка на развиването на новото потомство информационни мрежи, е да подкрепят компаниите да дребни 5G кафези тук-там, които съставляват общинска благосъстоятелност – стълбовете на уличното осветяване, пътната инфраструктура, общинските здания, градските мебели.

Oперативна съгласуемост

Умните градове с упоритости за възстановяване на услуги като ръководство на трафика, качество на въздуха и градско обмисляне ще разчитат на IoT и съответната оперативна съгласуемост. Градските мрежи обаче се развиват малко по малко, а не се проектират радикално.

Затова предизвикателство пред градовете ще е точно съвместимостта: да интегрират по-старите данни в новото потомство облачни услуги, да вкарат цифровизирани решения за подвижност, ръководство на отпадъците, сила, замърсяване на въздуха, обществени услуги и електронни здравни решения. Те ще би трябвало да ръководят цялостен набор от протоколи за предпазване на данни и да разширят съдействието сред отделите. И всичко това в изискванията на непрекъснат напън върху бюджетите.

Технологии за наблюдаване

Това е може би най-спорната от всички технологии в умните градове. Доклад от септември 2019 година на Фонда „ Карнеги ” за интернационален мир откри, че минимум 75 страни по света в този момент употребяват принадлежности за ИИ, в това число компютърно зрение, с цел да следят дейностите на жителите. Това обаче не се харесва на обществото, изключително на тези, които упорстват на правото на цялост.

Общественото неодобрение против непрекъснатото „ гледане ” на камерите по публичните места пораства прогресивно. Необходимо е да се изградят и заложат правила на самобитна „ просвета на видеонаблюдение ”, тъй че правото на цялост да бъде опазено в изискванията на следене за опасност от закононарушения или тероризъм.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР