Изкуственият интелект е най-обсъжданото в технологичния свят тази година, а

...
Изкуственият интелект е най-обсъжданото в технологичния свят тази година, а
Коментари Харесай

Тайната зад възхода на изкуствения интелект: компания за $1 трлн.

Изкуственият разсъдък е най-обсъжданото в софтуерния свят тази година, а триумфът на ChatGPT, отприщил същинска " оръжейна конкуренция ", приобщи милиони консуматори по света към дебата за бъдещето.

Всчко това можеше и да не се случи без хиляди чипове, множеството - на една съответна компания, която във вторник за малко се оценяваше на 1 трлн. $.

Как в миналото свързваната от необятната аудитория с видеокарти Nvidia застана отпред на най-голямата смяна в софтуерната промишленост от появяването на интернет насам?

Изчисления

Зад генеративния изкуствен интелект, какъвто е ChatGPT и който може да сформира текст, изображения и други въз основата на поръчки с големи масиви от информация, стоят и комплицирани калкулации.

Обработката на данни и изчисленията зад работата на основателя на чатбота, OpenAI, са невъзможни без графичните процесори (GPU) - чиповете, които употребява изкуственият разсъдък и които другояче са нужни за обработка на графични изображения. Централните процесори са способни да правят повече задания, само че с по-малка резултатност.

Името ѝ идва инцидентно: в началото всички файлове се кръщават NV или next version ( " последваща версия " ). Разглеждат всички думи, които съдържат тази композиция: попадат на Invidia - " злоба " на латински. Името ѝ пасва на пазар, на който тя предлага 80% от всички графични процесори.

Тези графични процесори са известни от десетилетия на всички фенове на компютърните игри. В хода на пандемията обаче гейминг промишлеността не просто бе във напредък: тя избухна дружно с облачната и с копаенето на криптовалути. Всичко това изискваше голяма изчислителна мощност, по-мощни графични процесори. Криптовалутите се трансфораха в идващото огромно приложение на графичните процесори, поради потребността на сходни комплицирани за централните процесори калкулации.

През 2022 година се прояви и H100 - един от най-мощните чипове, които в миналото е създавала, " ускорител " или чип, подобаващ за центрове за данни и друга сходна цифрова инфраструктура. Един коства 40 хиляди $. Поставяше се под въпрос и определеният миг за стартирането му на пазара: с тежка година, в която бизнесът стяга коланите, и с стремглава инфлация.

 Съединени американски щати не разрешиха на Nvidia да продава елитни чипове на Русия и Китай Съединени американски щати не разрешиха на Nvidia да продава елитни чипове на Русия и Китай

Възход и подозрение

Особено мъчно бе времето до втората половина на предходната година поради рухването на криптобалона.

Съмненията бяха разрушени на пух и прахуляк от ChatGPT - чатбот, открехнал вратата към всички бъдещи приложения на изкуствения разсъдък. Трескавата конкуренция на фирмите да надминат достиженията на задминалата ги, получила милиарди от " Майкрософт " OpenAI. Дженсън Хуанг, изпълнителен шеф на Nvidia, твърди, че Н100 е " първият света компютърен чип, предопределен за генеративен изкуствен интелект ". Той разчита на специфична архитектура, търсенето за която продължава да пораства.

 " Китай не го е грижа за чиповете ни ": тайвански софтуерен гуру назова войната неизбежна

Производството в мащаби, удовлетворяващи това търсене, стартира едвам седмица преди дебюта на ChatGPT - а съгласно управлението може да продължи с помощта на партньорство с. За Н100 някои клиенти чакат с месеци. Купилият хиляди такива чипове за стартъпа си с изкуствен интелект (X.ai) Илон Мъск сподели на събитие на " Уолстрийт джърнъл " тази седмица, че сега набирането на графични процесори е " по-трудно, в сравнение с да си набавиш опиати ". По думите му за създаване на система с генеративен изкуствен интелект минималната сума за начало е достигнала 250 млн. $.

 Технологични войни. Как Западът построява своята сигурност в контраст на Китай Технологични войни. Как Западът построява своята сигурност в контраст на Китай

Този триумф би бил неосъществим без софтуерните достижения на Nvidia: нейна стратегия да вземем за пример основава през 2006 година опция графични процесори да действат като ускорители за други - неграфични - задания. В Канада откриватели откриват, че тези графични процесори са доста подобаващи за основаване на невронни мрежи. В резултат софтуерните инженери на Nvidia се усилват, до момента в който не надвишават хардуерните.

Не без конкуренция, само че водач (засега)

В резултат Nvidia бързо надскочи най-смелите упования за продажби: за второто тримесечие се чака да доближат 11 милиарда $, 50% над упованията на " Уолстрийт ".

Във вторник Nvidia за малко надмина прага от един трлн. $ дружно с " Епъл ", " Google " и " Алфабет ", въпреки цената на акциите ѝ да отстъпи до края на деня до 990 милиарда $. Това е първият производител на чипове, надминал този предел. Акциите към този момент бяха поскъпнали внезапно - с 25% - предходната седмица, откакто прогнозата на компанията бе за внезапно увеличаващо се търсене. Именно този скок сложи Nvidia в светлината на прожекторите.

 Американската Nvidia купува английския дизайнер на чипове ARM за милиарда Американската Nvidia купува английския дизайнер на чипове ARM за милиарда

Дотогава от началото на годината компанията бе нараснала пазарната си стойност с 586 милиарда $ - петата най-ценна компания след " Епъл ", " Майкрософт ", " Алфабет " и " Амазон ". Пазарната ѝ оценка е осем пъти над тази на тогавашния американски водач в чиповете, " Интел ". Както обаче Би Би Си, задачата пред компанията остава тежка, в случай че желае да резервира такава пазарна оценка: да поддържа висок напредък на приходите; да се оправи с търсенето; да реши всички произлизащи от този напредък етични въпроси.

NVIDIA не е без конкуренция: AMD (Advanced Micro Devices) и софтуерни колоси като " Амазон ", " Google " и " Мета ", които също вършат чипове. Възможно е да я настигнат за идващото потомство чипове; до тогава тя ще е водач. Ако не остане подобен, няма обаче да е първата сгромолясала се софтуерна компания, на която са възлагани големи упования.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР