Изкуственият интелект е бързо развиваща се област, която има потенциала

...
Изкуственият интелект е бързо развиваща се област, която има потенциала
Коментари Харесай

Осъзнат изкуствен интелект? Изпълнителният директор на DeepMind споделя мнението си

Изкуственият разсъдък е бързо разрастваща се област, която има капацитета да промени до основи метода, по който живеем и работим. С всяка минала година ИИ технологиите стават все по-усъвършенствани, позволявайки на машините да извършват задания, за които в миналото се е считало, че могат да бъдат вършени единствено от хора.

Докато доста хора са разчувствани за опциите на ИИ, други са загрижени за евентуални опасности, които той крие. А един от най-интригуващите въпроси към изкуствения разсъдък е дали машините ще могат един ден да работят осъзнато без човешка интервенция.

DeepMind, компания за изкуствен интелект, основана в Лондон, учредена от Хасабис и други през 2010 година, направи обилни крачки в региона на изкуствения разсъдък. Компанията създаде компютърна стратегия, която победи човешкия Go първенец, както и стратегия за изкуствен интелект, която може да покаже количеството протеин в тялото с висока степен на акуратност.

Тези достижения са доказателство за големия капацитет на ИИ, за който Хасабис има вяра, че е „ най-важното откритие, правено в миналото в човечеството “. За да стане изкуствения разсъдък съзнателен, той ще би трябвало да има способността да възприема и схваща околната среда, да има възприятие за еднаквост и съзнание и да може да учи и да се приспособява към нови обстановки. Достигането до това равнище на усъвършенствания изкуствен интелект би претендирал забележителен прогрес в области като машинно образование, компютърното зрение, обработка на натурален език и роботика.

Въпреки опасенията по отношение на въздействието на ИИ върху работните места и обществото, Хасабис е оптимист за неговия капацитет. Той вижда ИИ като друга софтуерна смяна, сходна на необятното разбиране на смарт телефони, към които явно хората се приспособиха бързо.

Все отново той също признава нуждата от отговорно създаване и внедряване на изкуствения разсъдък, като се подсигурява, че изгодите от него са налични за всички и в същото време се понижат рисковете. Със своите забележителни благоприятни условия и капацитет, бъдещето на ИИ е в действителност вълнуващо и единствено времето ще покаже до какви измерения може да доближи тази технология.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР