Изкуственият интелект би трябвало да е най-големият враг на театъра,

...
Изкуственият интелект би трябвало да е най-големият враг на театъра,
Коментари Харесай

Изкуственият интелект настъпва на сцената на фестивала в Авиньон

Изкуственият разсъдък би трябвало да е най-големият зложелател на театъра, само че последователно открива мястото и ролята си в представленията онлайн, заяви Агенция Франс Прес.

На фестивала в Авиньон роботи и виртуална действителност завладяват сцената.

В " Гроние а Сел ", една от сцените на влиятелния интернационален фестивал в южната част на Франция, е в ход забавна подготовка.

Пепър, хуманоиден робот с приветливо лице, е звездата в " Bot4Human " - театрално зрелище на студенти от уъркшопа " Ние сме роботите " във Висшето учебно заведение по минно дело в Нанси смесва артистична комбинация и роботи.

Производител взема решение да изтегли всичките си роботи поради проблем, само че един от притежателите не връща своя, с цел да продължи да му служи в всекидневието. Постепенно роботът поема надзор върху живота на притежателя си, споделя му по кое време да се прибере вкъщи, да се храни здравословно, да не се среща повече с приятелката си.

" Използваме този хуманоиден робот като кукла, всичките му реплики са препрограмирани до милиметър, това е неестествен спектакъл ", изяснява пред Агенция Франс Прес преподавателят по компютърни науки проф. Патрик Инаф, който е един от ръководителите на плана дружно с Рафаел Гуисет и Ален Дютек.

Може ли робот да пресъздаде възприятие на сцената? За разлика от киното и сериалите, изключително в последно време по Нетфликс, роболюцията бележи слаб прогрес в света на театъра.

" Искаме публиката да си задава въпроси за взаимоотношението сред човек и робот ", споделя професорът.

А какво ще стане, в случай че изкуствен интелект написа пиеси? Случаят с " dSimon " ( " Дигиталният Симон " ) е съвсем подобен.

Това зрелище, още веднъж на сцената на " Гроние а Сел ", е дело на уругвайската компютърна специалистка Тамара Лейтес, която работи в Женева и швейцарския образен актьор и видео оператор Симон Сен.

Тамара е обучила изкуствен интелект да написа, като е интегрирала в него персонални данни и характерности на Симон. След това е основала уеб сайтът metastories.ch, на който можете да поръчате текст на " dSimon " и да поддържате връзка с него. Авторът - изкуствен интелект обаче от време на време дава изцяло несъответствуващи, даже обидни отговори.

" Интересуват ме възприятията, които пораждат от това другарство. Театърът е идеалното място за това, тъй като не сме във виртуалния свят ", сподели Симон Сен пред Агенция Франс Прес.

Източник:БТА

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР