Изкуственият интелект би могъл да доведе до ядрена война до

...
Изкуственият интелект би могъл да доведе до ядрена война до
Коментари Харесай

Изкуственият интелект може да предизвика глобална ядрена война в близко бъдеще

Изкуственият разсъдък би могъл да докара до нуклеарна война до 2040 година Той може да подкопае геополитическата непоклатимост и да отстрани статута на нуклеарните оръжия като средство за въздържане, твърди проучвателен отчет на американския мозъчен концерн RAND Corporation.

Докато мирът се резервира от десетилетия с помощта на схващането, че всяка нуклеарна офанзива може да провокира обезпечено взаимно заличаване, капацитетът на изкуствения разсъдък и машинното образование да подхващат военни дейности може да значи, че гаранцията за непоклатимост се разпада.

Изследователите, които основават отчета си на серия от семинари с специалисти, считат, че в бъдеще изкуственият разсъдък може да насърчи хората да вземат пагубни решения. Подобренията в сензорната технология да вземем за пример могат да доведат до заличаване на ответни сили като подводни и мобилни ракети.

Изкуственият разсъдък може да изкуши народите да нанесат предпазен удар против друга нация, с цел да завоюват преговорна мощ, даже в случай че нямат желание да извършат офанзива, считат откривателите.

" Някои специалисти се притесняват, че нарасналото доверие в изкуствения разсъдък може да докара до нови типове пагубни неточности ", сподели Андрю Лон, съавтор на отчета и асоцииран инженер в RAND.

" Възможно е да има напън да се употребява изкуствен интелект, преди да е софтуерно зрял, или да се окаже предразположен на съзнателна подривна активност. Следователно поддържането на стратегическа непоклатимост през идващите десетилетия може да се окаже извънредно мъчно и всички нуклеарни сили би трябвало да вземат участие в развиването на институции, с цел да се ограничи нуклеарния риск ", изяснява Лон.

Докладът на RAND акцентира заплахите от потреблението на изкуствен интелект за взимане на военни решения, а не опасността от самостоятелни дрони и други така наречен " роботи убийци ".

Фалшивата нуклеарна паника през 1983 година

Изследователите дават за образец подправена паника за нуклеарен случай през 1983 година, сигнален роман за развиването на изкуствения разсъдък след Студената война.

През 1983 година някогашният руски боен офицер Станислав Петров вижда предизвестие от компютрите, че Съединени американски щати са пуснали няколко ракети. Петров схваща, че паниката е подправена и не подхваща ответни дейности. По-късно е разгласен за индивида, който избавя света от нуклеарно опустошаване.

" Връзката сред нуклеарната война и изкуствения разсъдък не е нова, в действителност двете имат една преплетена история. Голяма част от ранното развиване на изкуствения разсъдък беше направено в поддръжка на военните старания или на военните цели ", показва Едуард Гайст, съавтор на отчета и политически откривател в RAND.

Много бизнес водачи и специалисти предизвестиха за следствията от използването на изкуствен интелект във военна конюнктура.

Изпълнителният шеф на Tesla и SpaceX Илън Мъск беше измежду 100-те специалисти по изкуствен интелект, които приканиха Организация на обединените нации да предотврати развиването на смъртоносни самостоятелни оръжия.

Мъск предизвести, че технологията може да сътвори " вечен деспот, от който в никакъв случай не можем да избягаме " и че технологията може да докара до Трета международна война./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР